В кінці минулого року Лондонський міжнародний арбітражний суд виніс так зване "друге проміжне рішення" у справі між НАК "Нафтогаз України" і кіпрськими акціонерами ПАТ "Укрнафта" Ігоря Коломойського.

Відповідно до рішення суду, Нафтогаз повинен виплатити "кіпріотам", як компенсацію, 2,712 млн фунтів стерлінгів, що за поточним курсом складає 97 млн ​​грн. про це повідомляє видання "Хвиля".

Навесні минулого року Лондонський міжнародний суд прийняв так зване "перше проміжне рішення", яке частково скасовувало акціонерну угоду, підписану в 2010 р Нафтогазом і кіпрськими компаніями.

Зокрема, було скасовано 9 статтю угоди в частині, що стосується обрання голови правління "Укрнафти" із запропонованих міноритаріями (компаніями Коломойського) кандидатів.

Також Лондонський суд скасував положення, яке передбачало за міноритарними акціонерами "Укрнафти" право на призначення 5 з 11 членів наглядової ради компанії (при кворумі в 8 членів НР).

Однак арбітражний суд вирішив справу інакше.

Відповідно до "другого проміжного рішення", крім виплат кіпрським компаніям, Нафтогаз зобов'язаний також сплатити арбітражні витрати в розмірі 350 тис фунтів (12 млн грн.).

"Якщо будь-яка частина з цієї суми була раніше оплачена позивачами (компаніями Коломойського - ред),"Нафтогаз" зобов'язаний негайно сплатити цю суму позивачам", - йдеться в рішенні суду.

Варто зазначити, що після винесення "другого проміжного рішення" Лондонським арбітражним судом Нафтогаз розглядав можливість оскаржити його, але юридичних підстав для цього не знайшов.

При цьому, відповідно до рішення англійського суду, відсотки і суми, які повинні бути сплачені Нафтогазом на підставі "другого рішення" (нараховуються за ставкою 2% + Libor) додаються кожні три місяці починаючи з моменту першого рішення Лондонського суду - квітня 2018 р.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Нагадаємо, Коломойський відсудив 3,8 млн доларів у "Нафтогаз-України".

Як повідомляв портал Знай.ua, Україна знову судиться з Коломойським.
Національний банк подав в Швейцарії судовий позов проти колишнього акціонера "Приватбанку" Ігоря Коломойського.

Також Знай.ua писав, нова схема постачання газу, запропонована НАК "Нафтогаз України" для потреб населення та тепловиків, коштуватиме бюджету 140 млрд грн на рік.