Путін не піде на загострення на Донбасі, поки в Україні йдуть вибори. Але Керченська протока залишається зоною потенційного напруження.

Про це 24 каналу в коментарі розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Росія стосовно України діятиме інакше, ніж у 2014 році. Це повільне і поступове удушення, якщо не буде домовленостей по Донбасу і щодо режиму проходу Керченської протоки. Росія вже взяла під жорсткий контроль протоку", – говорить Володимир Фесенко.

Політолог переконаний, що Росія навряд чи відмовиться від договору з Україною 2003 року, яким Азовське море визначається як внутрішнє. Але де-факто Москва продовжить жорстко контролювати протоку і створювати перешкоди для проходження наших кораблів.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Договір 2003 року про Азовське море Росія використовуватиме в своїх інтересах, але відмовляючи Україні так само його використовувати. У цьому проблема. Треба шукати варіанти, як за допомогою міжнародних партнерів змусити Росію виконувати договір", – зазначає Фесенко.

Варто зазначити, що25 листопада у Керченській протоці прикордонний корабель Росії протаранив рейдовий буксир українських військових. Відомо, що 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили планово та відповідно до міжнародних норм з порту Одеси до порту в Маріуполі. Проте в Росії заявили, що українські військові кораблі нібито неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили рух до Керченської протоки.

Група українських кораблів продовжила свій шлях до Маріуполя. Проте під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських військових моряків зазнали поранень. До того ж Росія захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.

Росія майже рік блокує в Азовському морі іноземні судна, що прямували до українських портів. Через це українська економіка зазнає чималих збитків.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо продажу землі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Порошенко терміново звернувся до Путіна через вибори в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що для реанімування репутації ботів українські політики замовляють у медіа-фірм.