Ангела Меркель та Емануель Марон зацікавилися так званим новим "мирним планом Сайдіка", який раніше відкинула Україна як альтернативу Мінським угодам, оскільки останні уже давно довели свою неефективність.

Про це заявили посол Німеччини Ернст Райхель та посол Франції Ізабель Дюмон, пишуть ЗМІ.

У спільній заяві вони наголосили, що документ є вартим для дискусії.

Німецький дипломат зазначив, що Мартін Сайдік написав цей план за своєю ініціативою і представив його минулого року в рамках зустрічі ОБСЄ в Мілані.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

місія ОБСЄ
місія ОБСЄ

"Ідея цього документа – не замінити "Мінськ", а доповнити його. Основна мета – створити умови для появи на Донбасі миротворчої місії під егідою ООН і ОБСЄ. І цей документ дійсно містить важливі ідеї, якi стануть у нагодi для дискусії, коли прийде час", – підкреслив Ернст Райхель.

ОБСЕ
ОБСЕ

Думку німецького колеги підтримала Ізабель Дюмон, підкресливши, що план "варто вивчити".

"Пропозицію Сайдіка варто добре вивчити, виходячи з того, що він завжди близько співпрацював з Нормандським форматом і знає всі складнощі процесу врегулювання, передбаченого Мінською угодою", – резюмувала посол Франції.

Нагадаємо, представник ОБСЄ пропонує направити в регіон поліцейську місію і створити під егідою ЄС "Агентство по відновленню Донбасу". Москва проти.

Російська влада здивована тим, що спецпредставник ОБСЄ по Україні Мартін Сайдик озвучив свій план врегулювання ситуації на сході України. Передбачається організоване ЄС "Агентство по відновленню Донбасу" та проведення спільної роботи ОБСЄ і ООН в регіоні заради місцевих виборів. Кремль вважає цю ініціативу зайвою, пише з посиланням на слова представника РФ в контактній групі Мінська Бориса Гризлова пропагандистський ресурс ТАСС.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Мінські угоди давно продемонстрували свою повну неефективність, тому у Європі запропонували альтернативу.

Також Знай.ua писав про те, що спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдик тільки заявив про певні ідей втілення в життя деяких альтернатив мінським угодам.