Тільки вегетаріанці в Україні можуть не знати, скільки коштує м'ясо. Але ті, хто його купують, давно підмітили, наскільки зросли ціни протягом останнього часу. Це стосується також і хліба, а не тільки курятини, котра раніше вважалася одним із найдешевших продуктів тваринного походження. Хто накручує вартість і заробляє на цьому, беручи гроші з наших з вами кишень, дізналися у проекті розслідувань "Схеми".

"Курячий бог" Косюк: мільярди з бюджету для "бідного" бізнесмена

Це – всім відомий олігарх, власник "Нашої Ряби" та "Миронівського хлібопродукту Юрій Косюк. Йому надають найбільші дотації від держави на розвиток "трупного бізнесу". Чому трупного? Тому що саме з продукцією заводу мільярдера було чимало скандалів – порушення екологічних норм бачили всі.

Люди, котрі мешкають неподалік виробництва, скаржилися, що велика територія посеред села закидана трупами.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Курей "пічкають" хімікатами, і коли вони помирають самі по собі від надмірної дози таких речовин, то потрібна спеціальна утилізація. Не можна просто так взяти і викинути сотні туш на землю, навіть не закопавши. Випари, котрі підіймаються у повітря, загрожують вашому здоров'ю і самопочуттю дітей.

Саме на такий бізнес держава активно дає фінансову підтримку. Йдеться про близько 970 мільйонів гривень – суму, яка, наприклад, схожа на ту, що витратили у 2018-му на ремонт і утримання усіх доріг Харкова чи всієї Чернігівської області. ​

Загалом на всіх аграріїв торік, за даними Мінагрополітики, розподілили близько 4 мільярдів гривень. Тож виходить, що компанії, пов’язані із однією людиною, отримали чверть від цієї суми.​

Якщо розділити ці гроші на кількість населення України станом на початок 2018 року, виходить, що кожен громадянин України умовно надав допомоги компаніям, пов’язаним з Юрієм Косюком, на суму близько 23 гривень. Це разом із дітьми та пенсіонерами. У 2018 році він став восьмим найбагатшим українцем, відповідно до рейтингу "топ-100" .

Але, якщо ви думаєте, що Косюк – такий один, то зовсім ні.

Депутати на державному утриманні

Схожа ситуація помічена одразу у кількох компанія - ТОВ "УкраАгроКом" і ТОВ "Колос", – де бенефеціарним власником є член аграрного комітету Анатолій Кузьменко, – отримали у 2018-му допомогу від держави загалом на три з половиною мільйони гривень (приміром, така ж сума торік була виділена на модернізацію системи вуличного освітлення цілого Хмельницького).

Одну із найбільших дотацій на Чернігівщині (за цим же напрямком – утримання корів) – два з половиною мільйони – отримала у 2018 році і фірма родини (дружини і батька) члена профільного парламентського Олега Дмитренка.

Його колега по фракції і по комітету Петро Юрчишин до свого депутатства очолював підприємство "Візит", яке заснували його дружина і брат. Минулого року ця фірма отримала від держави для часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин шість мільйонів гривень. І це – одна з найбільших сум, наданих державою у Вінницькій області.

І таких яскравих доказів ще багато. Вони, як вважають експерти, вказують на порушення у розподілі коштів, а платять вже традиційно прості українці, котрим кожна копійка дається зовсім не легко, на відміну від Косюка та інших олігархів.

Дивіться: хто отримує найбільші аграрні дотації з бюджету?

Нагадаємо, активних українців почали штрафувати перед виборами.

Як повідомляв "Знай.ua",українцям назвали найзаможнішого кандадата у президенти. Також "Знай.ua" писав, що Кабмін повернув Супрун до роботи.