Екс-президент Грузії і колишній глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі планує повернутися в Україну і Грузію, де його позбавили громадянства і надіється, що президент Петро Порошенко не буде переобраний на другий термін.

Про свої плани Саакашвілі розповів в інтерв'ю, яке він дав виданню Deutsche Welle після закінчення конгресу грузинів-емігрантів у бельгійському місті Льєж.

Міхеїл Саакашвілі запевнив, що не збирається сидіти на двох стільцях, маючи на увазі Грузію і Україну. І все ж розмова із колишнім грузинським президентом ішла як про ситуацію у його рідній Грузії, так і про Україну.

Ми вибрали найцікавіші з його відповідей.

Саакашвілі розповів про те, чим небезпечний для України Петро Порошенко. На думку політика, сьогоднішній "гарант" повинен програти вибори.

"Я не вірю в те, що у нього високий рейтинг і що у нього є великі шанси перемогти ... У них, за моїми даними, близько $ 400 мільйонів на мережу підкупу голосів. У Грузії в співвідношенні з кількістю населення було ще більше. Але на відміну від Грузії, Україна - надто велика держава. Там і у інших партій теж є гроші ... якщо не буде змін, якщо не поміняти Порошенка на когось іншого, не з когорти Путіна - українська держава просто припинить своє існування. Не можу я собі уявити, що ця людина, яка так цинічно відмовилася від усіх своїх обіцянок перед українським народом, раптом знову стане президентом. Україна просто може розпастися на багато частин. Звісно, Путін цього чекає. Але не він це зробить, а Порошенко, навіть без допомоги Путіна. Тому мені здається, що зараз стоїть питання життя і смерті України ", - вважає Саакашвілі.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще


Політик також зазначив, що люди тікають з Грузії, як і з України.

"Потрібно розуміти, що Грузія знаходиться в такій же ситуації, як Україна і Молдова ... Ми практично втратили третину населення з того моменту, як я перестав бути президентом".

Саакашвілі впевнений, що повернеться в Грузію.

"Сьогодні я хотів зустрітися з цими людьми (на конгресі - ред.), організувати структуру, і кінцевим наслідком цього процесу має стати повернення і моє, і цих людей на територію, звільнену від олігархів".

За словами політика, в України і Грузії однакові виклики і вороги, і головний ворог - путінська Росія, яка годується тим, що олігархи вбивають державний устрій в наших країнах

"Я вболіваю за весь регіон (Україна, Грузія, Молдова - ред.). У нас однакові виклики і вороги - олігархи. Так, є путінська Росія, але вона годується тим, що олігархи вбивають наш державний лад. Путін каже: подивіться, це країни, що не відбулися. Корупція така, що Росія на їхньому фоні виглядає острівцем благополуччя".

У той же час Саакашвілі зазначив, що у багатьох речах ми не відрізняємось від Росії.

"Немає у нас політики, немає вільних виборів, майже немає вільних медіа. І коли ми говоримо, що ми відрізняємося від путінської Росії, то вибачте: є речі, в яких ми зовсім не відрізняємося".

Саакашвілі також сказав, що найзручнішим президентом України для Путіна є Порошенко, бо саме він, на думку політика, пришвидчить розпад України.

" Не думаю, що Зеленський або Тимошенко будуть зручнішими. Для Путіна будь-який президент, який користуватиметься довірою українців і відстоюватиме існування України, буде незручним. Для Путіна зручний лише хаос", - зазначив політик..

" Якщо його хтось і влаштовує, так це Порошенко, тому що його подальше перебування при владі може означати розпад України. Я ж сидів неподалік від Путіна на саміті НАТО у 2008 році, коли він говорив, що Україна - це не країна, а територія. І він не змінив своєї думки", - зазначив Саакашвілі.

Geplaatst door Mikheil Saakashvili op Woensdag 23 januari 2019

Нагадаємо, Саакашвілі розповів, кого підтримує на українських виборах 2019.

Як повідомляв портал Знай.ua, екс-соратник Саакашвілі йде в президенти: що про нього відомо

Також Знай.ua писав, Саакашвілі готує грандіозне повернення