Екс-мер Рейк'явіка Йон Ґнарр і його політичний феномен - це, мабуть, найближчий приклад у порівнянні з Володимиром Зеленським: популярний телевізійний комік, який, не маючи досвіду в політиці, пішов на вибори і нестандартно провів кампанію.

Ґнарр був кандидатом не у президенти, а в мери столиці Ісландії. Після фінансової кризи в 2008-му, Рейк'явік перебував на межі банкрутства, люди бажали змін. У 2010-му Йон став мером головного міста країни і вивів його з економічної безвиході. А коли всі були готові знову проголосувати за нього, пішов з політики, повернувшись на телебачення.

"Йод" зв'язався з коміком, щоб дізнатися його думку щодо українського колеги Володимира Зеленського. І разом з тим обговорили інші гумористично-політичні моменти виборів в Україні.

"У коміків є здібність викликати довіру"

- Йоне, як гадаєте, чи є для гумористів місце в політиці? А головне – чи потрібні вони там?

- Думаю, що комікам і гумористам круто спробувати себе в політиці. Їхня участь в цих процесах приносить тільки користь суспільству. Адже коміки, звісно, розумні й талановиті, і в багатьох з них є здатність викликати до себе довіру людей.

Перш, ніж стати мером, Ґнарр був відомим актором і коміком

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

- Ви чули про українського гумориста Володимира Зеленського, який балотується у президенти?

- Так, я чув про нього. Ще кілька місяців тому мій друг поділився статтею в Twitter, де було написано про українського коміка, який збирається балотуватися в президенти країни. Я усміхнувся, і подумав, що це смішно.

- Він уже є кандидатом.

- Правда? Цього я не знав. І які у нього шанси?

- Ніби непогані. Серед лідерів.

- Удачі йому!

Перш, ніж стати мером, Ґнарр був відомим актором і коміком

- Олена, дружина Володимира, розповіла нам в інтерв'ю, як важко сім'я відреагувала на його рішення йти в політику. У вас теж було так?

- Ні, моя сім'я і знайомі підтримали мою політичну кар'єру з перших днів. Напевно, вони бачили, як багато задоволення мені це приносить.

Хоча, я можу собі уявити, що політична програма на пост глави держави трохи серйозніше, ніж на мера міста з населенням трохи більше ста тисяч.

Йон Ґнарр з дружиною

"Старі вовки" політики називали мене клоуном"

- Як відреагувало суспільство на вашу програму? Старожили політики були роздратовані вашим успіхом?

- І не кажіть! Чимало так званих "старих вовків" політики, були незадоволені моєю кандидатурою. Деякі навіть відчували себе ображеними. Реакція в медіа була теж не найпозитивнішою - одні називали мене шарлатаном, інші критикували за відсутність будь-якого політичного досвіду, і всі постійно повторювали, що я не впораюся з таким завданням.

Деякі взагалі казали, що гумористи чомусь розумово відсталі. У міській адміністрації досвідченні політики мене називали клоуном. От тільки мені було начхати на їхні думки!

Йон Ґнарр не звертає увагу на думки інших людей на рахунок свого комедійного минулого

"Я обіцяв, що не виконаю жодної обіцянки!"

- Ви привернули увагу публіки, зробивши низку смішних і скандальних обіцянок. То вільний вхід у міські басейни і безкоштовні рушники пообіцяли. То говорили, що збудуєте Діснейленд в Рейк'явіку. То заявили, що запросите в місто євреїв, щоб подолати фінансову кризу ... Дотримались бодай однієї передвиборчої обіцянки?

- Обіцянки ці були здебільшого жартами. Я навіть обіцяв, що не виконаю жодної обіцянки! Тому ніхто не повинен був мати сподівання, що в Рейк'явіку з'явиться Діснейленд через рік після мого обрання.

- Не збираєтеся повернутися в політику? Може, тепер на пост президента?

- На посаді мера я зрозумів, що в політиці вітається недружня і агресивна культура. Тому я не хочу марнувати на це своє життя, і не маю наміру повертатися в політику. Я і тоді йшов на вибори з думками тільки про один термін.

Зараз я більше хочу творити. Адже передусім я - творча особистість. Нині працюю в національному театрі. А якщо людям хочеться дізнатися більше про мене, можна подивитися документальний фільм Gnarr, доступний на YouTube.

"Володимире, якщо тебе виберуть, головне – не перевтомлюйся"

- Ви багато кажете про велике значення телебачення. Коли йшли в мери, погрожували, що у вашій команді не буде того, хто не дивився серіал "Прослушка". Для вас так важлива поп-культура?

- Я вважаю, що телебачення, як і хороші книжки, розповідають важливі людські історії. Тому я раджу людям і те, й інше.

Для мене "Прослушка" (американська драма каналу HBO, - авт.) - це прекрасний приклад того, як телебачення перетворюється на літературу. Та й взагалі - мистецтво сильніше політики в будь-якому разі.

Йон Ґнарр з актором Кларком Пітерсом, який зіграв роль детектива Лестера Фрімона в телесеріалі Прослушка

- Якщо можна було повернути час назад. Висунулися б знову на посаду мера?

- Складне запитання. Я навіть не знаю.

- Тож трохи шкодуєте, що пішли в політику?

- Що зроблено, то зроблено. Я зазвичай ніколи не шкодую про те, що зробив. Усе, що пережив - це мій досвід. Я дуже вдячний за час у міській адміністрації, вдячний своїй команді і людям, які мене підтримали.

- Що б ви порадили колезі по гумору і політиці Володимиру Зеленському?

- Очікувати кращого, але готуватися до гіршого. А ще - подивитися "Прослушку", та обов'язково - епізод про шимпанзе на каналі BBC Dynasties.

І ще! Володимире, якщо тебе оберуть, головне - не перевтомлюйся. Адже здоров'я - понад усе!

Як повідомляв раніше Знай.ua, Володимир Зеленський оприлюднив перший "ескіз" своєї передвиборчої програми.

Також Знай.ua писав про те, що кандидат у президенти Володимир Зеленський звернувся до українців і вирішив детальніше розповісти їм про своєму передвиборному штабі і ті кроки, які вони роблять.