«Поганий друг, як тінь: в сонячний день біжи - не втечеш, у похмурий день шукай - не знайдеш» - цей вислів можна легко застосувати до вітчизняної політики і зокрема до ситуації, яка зараз виникла між мером Львова Андрієм Садовим і кандидатом у президенти Анатолієм Гриценком. Ще вчора соратники, сьогодні вони йдуть у парламент окремо.

Як це було

Нагадаємо, що ще до старту президентських перегонів, Гриценко приходив до Садового і пропонував об'єднатися, щоб разом усіма демократичними силами брати участь у виборах. Але так як у такому випадку, меру Львова довелося б піти в тінь - він відмовився, і Гриценко, заручившись підтримкою, команд Миколи Томенка та Миколи Катеринчука почав виборчу кампанію без Садового.

Але після того як мер Львова побачив за всіма соцопитуваннями, що люди, які його підтримують - це менше одного відсотка виборців, він відразу став поступливішим і знявся з виборів на користь Анатолія Гриценка. При цьому єдина умова, яка була в угоді двох політиків - «Бути чесним».

У когось виходить бути чесним, а у когось ні

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

В ході виборчих перегонів Гриценко свою умову виконав, у всякому разі в скандалах помічений не був, а ось Садовій ні чим особливо не відзначився і якусь посильну допомогу кандидату в Гаранти не приніс. Зате, як тільки стало відомо, що останній не виходить у другий тур, Андрій Садовий відразу ж забув про колишнього соратника.

Хто перший до Ради?

Забувши про Гриценко, він відразу ж згадав про парламентські вибори і поспішив заявити, що його партія «Самопоміч» прийме в них участь, як самостійна сила.

"Самопоміч" буде брати участь у виборах в наступний парламент як самодостатня політична сила. Я думаю, що сьогодні, як ніколи, потрібні тверді проукраїнські антикорупційні політики», - оголосив він у своєму відеозверненні.

Одночасно з ним і в команді Анатолія Гриценка заявили, що підуть на парламентські вибори «об'єднанням демократичних сил», яке вже сформовано на платформі семи партій.

«У штабі Гриценка вважають, що вибори пройшли абсолютно нормально і команда готова до парламентської кампанії. На парламентські вибори підемо об'єднаною командою, розраховуємо на більш високі результати. Так що попереду робота », - повідомив соратник колишнього міністра оборони Іван Апаршин.

Гриценко поведе за собою до парламенту 7 партій

До речі, як нам вдалося дізнатися, на рішення Садового йти в парламент без «Громадянської позиції» вплинули члени його політсили.

«Депутати, які зараз у парламенті від «Самопомочі», розуміють, що якщо буде об'єднання, то багато хто з них не потраплять у прохідний список, - розповів нам нардеп, близький до керівників фракції. - Тому було прийнято рішення йти самим. А вже після виборів, якщо обидві партії пройдуть, то будемо думати про формування коаліції».

Кінець мерства

Також слід додати, що Андрій Садовий вирішив більше не брати участі у виборах мера Львова. За його словами, це його останній термін.

«Закінчується моя каденція, це вже третя каденція - 13 років міським головою. Я б дуже хотів, щоб приходили молоді, мудріши, талановиті, більш успішні, і я їх дуже буду підтримувати, - пояснив свою думку він. - Моє завдання сьогодні - це працювати на рівні держави, тому що тільки так я можу допомогти і Львову, і Одесі, і Харкову, і Миколаєву, так як на сьогоднішній день 80% міст знаходяться під впливом криміналітету. І я бачу, як криміналітет хоче залізти до Львова».

Садовий не бачить більше себе мером, йому хочеться депутатської недоторканності

Тому найімовірніше, як кажуть більшість експертів, Андрій Садовий очолить список депутатів партії «Самопоміч», щоб своїм ім'ям ще більше привернути голосів на виборах. І, якщо його політсила, пройде до парламенту, то він буде поєднувати дві посади: мера і депутата (хоч це і заборонено в Україні законом, але нерідко практикується), або ж складе з себе функції градоначальника, благо наступні місцеві вибори вже не за горами - у 2020 році.

Нагадаємо, Володимир Зеленський, який вийшов у другий тур разом з Петром Порошенком, передбачив свою перемогу на президентських виборах-2019 за три роки до подій.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Центральна виборча комісія підрахувала вже 97,75% бюлетенів виборців, які проголосували в першому турі виборів президента України.

Також Знай.ua писав про те, що Національна суспільна телерадіокомпанія України запросила кандидатів у президенти, що пройшли в другий тур, взяти участь у дебатах.