Письменник Андрій Любка докладно розповів, чому варто йти на вибори і чому кожен голос може стати вирішальним.


Чому цей вибір – не вибір.

Письменник Андрій Любка

Широка палітра вибору в першому турі дозволила кожному жителю України знайти «свого» кандидата і проголосувати. Однак, другий тур ознаменувався тим, що деякі виборці не можуть віддати голос за будь-якого кандидата.

Їх принцип змушує піти на вибори, але тільки заради того, щоб зіпсувати бюлетень: хтось намалює образи, хтось – впише прізвище найкращого, на їхню думку, кандидата. Логіка проста: використовувати голос, щоб бюлетень не сфальсифікували.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Ця технологія не нова – ми проходили її 10 років тому, коли професійні політтехнологи нав'язали подібну думку частини виборців. Пам'ятаете, навіть наклейки такі були – «вони однакові»? Згадаймо і результати: з'ясувалося, що кандидати не є однаковими, особливо в тому, який курс країни вони вибирали.

Варто пам'ятати, кого агітація «противсіхів» торкнулася в першу чергу – патріотичних, совісних, думаючих людей, які бачили мінуси обох кандидатів і не зважилися на підтримку когось з них.

Планка цих виборців – у тому числі інтелектуальна – значно перевищувала рівень обох тодішніх учасників другого туру. А якщо говорити чітко, то технологія «вони однакові» зіграла на руку саме Януковичу, бо відвернула частину патріотичного електорату від Тимошенко. Що було далі – ми добре знаємо.

вибори в Україні
вибори в Україні

Вашу порядність використовує хтось інший.

Ту ж технологію запустили перед другим туром виборів в Україні. Люди, що проголосували в першому турі за інших кандидатів, тепер кажуть, що не підуть на вибори, або зіпсують бланк.

Вони однакові, у кожного є дуже великі мінуси, тому я їх не підтримую – знайома позиція, правда?

Я не хочу когось агітувати за конкретного кандидата, лише закликаю до того, що, насправді, позиція «вони однакові» - це технологія одного з штабів, яка спрямована проти іншого кандидата.

Хіба вони є однаковими? Один був присутній на Майдані, інший – ні. Курс одного будується на «українізації», іншого – проти української мови. Один обіцяє привести країну в ЄС і НАТО, інший же стверджує, що ми там не потрібні.

вибори в Україні
вибори в Україні

Я не кажу, що якась із цих двох позицій є більш правильною або кращою, лише наголошую суттєву різницю в кандидатах.

Додайте до цього той факт, що чимало колишніх учасників Майдану, які в даний момент розчаровані і не мають любові ні до одного з кандидатів, свій бюлетень зіпсують або взагалі не прийдуть на вибори, в той час як зацікавлені в проросійському реванш на вибори підуть щільними рядами. Умовний «ватник» дійде на ділянку крізь бурю і мороз, тоді як розчарований майданівець піддасться апатії і вирішить, що цей раз він проти всіх.

Обидва кандидати насправді дуже різні. Хто з них кращий і гідний найвищої посади – вирішувати вам. Але йти на вибори треба йти обов'язково і віддати свій голос за того, кого ви вважаєте кращим. А якщо ви думаєте, що «вони однакові» - врахуйте, що все це навіяно одним зі штабів.

Нагадаємо, Романенко потролив фанаток Порошенка

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Хто допоміг слузі народу вирватися в лідери

Також "Знай.ua" писав про те, що Меладзе зробив вибір між Порошенком і Зеленським