Аналітик Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич припустив, що Росія як ніколи була близька до того, щоб отримати під контроль білоруські НПЗ і український паливний ринок. Про це пише Хвиля.

Як відомо, перед другим туром Росія вирішила заборонити поставки нафтопродуктів в Україну. Мова йде про зріджений газ, авіаційне та дизельне паливо. Обмеження повинні запрацювати вже з 1 червня 2019.

«Тобто коли новий президент вже буде обраний, але не приведений до присяги. Це можна сприймати як своєрідне запрошення до діалогу, де українська сторона буде тою, що просить. Суть — вихід на новий формат (або підтвердження старого формату) угоди, в якій, крім власне палива, є політична складова — як мінімум місце Медведчука на політичній арені», - заявив Тишкевич.

При цьому дефіцит 40% дизельного палива на українському ринку може мати негативні наслідки. Проте у Києва є можливості тактичного маневру у вигляді викупу вільних (не законтрактованих) обсягів дизпалива в Білорусі, Польщі, Румунії.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

«Білорусь — один з основних постачальників нафтопродуктів на український ринок. До появи схеми Медведчука, на її частку припадало до 80% імпорту палива Україною», - констатував експерт.

За його словами, Росія зацікавлена в отриманні контролю над білоруським нафтопереробномим комплексом, так і у створенні нових схем торгівлі з Україною, які самим фактом свого існування послаблюють позиції Володимира Зеленського. І вже тим більше, в обох сферах, якщо їх розглядати як комплексну задачу.

«Тому тиск РФ на обидва держави, формально не пов'язаний між собою посилюватиметься. Як і інформаційні вкидання, провокації, які можуть викликати дипломатичний конфлікт з подальшим погіршенням економічної взаємодії Києва і Мінська», - пояснив Тишкевич.

Нагадаємо, що Росія вирішує ввести заборону на експорт в Україну нафти і нафтопродуктів. Про це повідомив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

Як повідомляв портал Знай.uа, американські вчені розробили революційний пристрій, що дозволяє отримувати електроенергію зі снігу. Пристрій можна прикріпити на колесо велосипеда.

Також портал Знай.uа писав, що Росія планує заборонити імпорт труб з України.