Швидке підписання президентом Російської Федерації Володимиром Путіним указу про спрощену процедуру отримання російських паспортів деякими категоріями українців пов'язано зі спробою тиску на українську владу.

Про це розповів політології Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань.

За словами політолога Кремль таким чином намагається протестувати нового президента України. При цьому Гарань розповів, що відразу ж після перемоги Володимир Зеленський відзначився доволі несподіваними заявами, які не дуже оцінили у Кремлі.

Володимир Путін
Володимир Путін

"Після обрання Зеленський зробив деякі заяви, які в Москві були не дуже добре сприйняті. Він говорив про необхідність інформаційної війни, ще раз нагадав, що Крим і Донбас – наші. І Путін вирішив змусити українську владу йти на поступки. Президент Російської Федерації в даному випадку підвищує планки. Він переставляє червоні прапорці в переговорах подалі, пересуває межу компромісності. Він тестує і новообраного президента Зеленського, і всю країну на те, як ми це сприймемо. А також і вся міжнародна спільнота", – каже Гарань.

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Він також відзначив, що виданий Путіним документ не надто розширив категорію громадян, яка отримала право на отримання російських паспортів за нібито спрощеним порядком.

Путін
Путін

"Путін розширює категорії громадян, щоб мати більше можливостей для торгу в переговорах і для тиску на українську владу. Хоча, по суті, цей указ не сильно розширює категорії громадян України. Насправді, тут дуже обмежені категорії. Перш за все, ті, хто проживали в Криму і Севастополі до 2014 року, а також ті, хто проживають в РФ. Але тут є ще одне хитре положення. Це те, що паспорт може даватися тим, хто сам або чиї родичі були незаконно депортовані з території Кримської АРСР. Йдеться про кримських татар. І цим указом він намагається розколоти їх. Але йому це навряд чи вдасться. Є татари, які проживають в Херсонській або Запорізькій області. Він намагається і їх спокусити", – продовжує експерт.

Нагадаємо, користувачі англомовного сегменту інтернету різко відреагували на недавні фотографії Володимира Путіна і Аліни Кабаєвої.

Як повідомляв "Знай.ua", Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російського громадянства ще для деяких категорій іноземців.

Також "Знай.ua" писав, що колишній президент Грузії і екс-губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі публічно попросив начальника кримських і донецьких терористів Володимира Путіна не втручатися у справи України.

Порошенко і Луценко винні, що Портнов та інші люди Януковича зараз без кримінальних справ. Буткевич