Українцям розкрили подальші плани глави держави-окупанта Володимира Путіна, який запустив "марафон щедрості" на окупованому Донбасі видачею населенню російських паспортів.

Путін
Путін

Суть стратегії окупантів пояснив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука в ефірі oboz.tv.

"Росія буде роздавати громадянство жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей в три етапи, окупанти вже склали списки на отримання паспортів РФ", - відзначив Тука.

Георгій Тука

За його словами, процес паспортизації вже розпочато, списки були складені орієнтовно ще три місяці тому.
За даними чиновника, в першій хвилі претендентів на громадянство РФ повинні бути бойовики, які входять до складу першого і другого армійських корпусів так званих "ЛНР" та "ДНР". У другій хвилі паспорти Росії дадуть місцевим чиновникам-колабораціоністів, а вже наостанок - іншим бажаючим.

Володимир Путін
Володимир Путін

"Треба розуміти, у чому полягає підлість цього кроку. Росія внесла зміни у власне законодавство. Вона діє виключно в рамках свого суверенітету, ніби не порушує жодних міжнародних угод і домовленостей. Те, що це не відповідає головним принципам Мінських домовленостей - це політична оцінка, а з юридичної точки зору дуже важко притягнути до відповідальності", - каже заступник міністра.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Мінські переговори
Мінські переговори

Тука додає, що Росія хоче отримати додаткову можливість відкрито використовувати свої збройні сили на Донбасі під приводом "захисту громадян РФ".

"Дії України я бачу виключно на політичному рівні, чим займається українська влада. Заяви президента, міністра закордонних справ, скликання Ради безпеки ООН - фактично це єдиний механізм. Я хочу вірити в те, що такі дії Кремля будуть тригером, спусковим гачком, який запустить черговий виток санкцій проти РФ. Це буде найбільш адекватною відповіддю на такі кроки Росії", - резюмував Тука.

Нагадаємо, Україна виступає за введення секторальних або міжнародних економічних санкцій проти Москви, а не персональних за роздачу паспортів РФ в Донбасі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, переможець виборів президента України Володимир Зеленський відреагував на роздачу Росією паспортів на Донбасі.

Також Знай.ua писав про те, що відомий російський художник Сергій Йолкін дав користувачам мережі новий привід для глузувань над ватажком кримських і донецьких терористів Володимиром Путіним.