Адміністрація президента, яку також неофіційно називають Банковою - це орган, який забезпечує роботу гаранта. Будівля АП вабить до себе багато туристів, адже поряд знаходяться такі визначні споруди як Будинок з химерами та Будинок вдови, що плаче.

Що ховається за потужним білим фасадом Банкової в Україні розповів екс-працівник Адміністрації президента Денис Іванеско виданню "КП".

4-й поверх - головний

Саме на четвертому поверсі будівлі розташований кабінет президента України. На цьому ж поверсі є студія, у якій гарант записує свої відеозвернення. Однак раніше кабінет очільника країни знаходився на другому поверсі, але після скандалу з прослуховуванням Леоніда Кучми його перенесли.

Основна частина меблів стоїть тут роками. Часто замінюють лише килими, тому що вони швидко зношуються.

"Немає сенсу зі своїми диванами заїжджати, тим більше якщо казенні меблі в відмінному стані. Наприклад, в Кабміні кабінет прем'єра зроблений з карельської берези - добротні і дорогі меблі. Ремонт зробили ще за часів Валерія Пустовойтенка (прем'єр-міністр України 1997-1999 рр. - ред.), І цей інтер'єр залишається донині. Поміняти його досить складно: дерев'яні панелі на стінах, важкі гардини, масивні меблі", - розповів Іванеско.

Популярні новини зараз
Комуналка злетить на 75%: українцям порадили затягнути паски та попрощатися з заначками Упаковка вже по 120 грн: супермаркети різко змінили ціни на олію, борошно та яйця За світло можна платити по 1,72 грн за кВт: можливість, про яку багато хто не знає Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Столові для трьох категорій співробітників

В Адміністрації президента найважливіші персони розміщують якомога ближче до четвертого поверху. Якщо йти до президентської двері одну хвилину - ти цінний працівник. Якщо бігти через вулицю від будинку "ДУСі" (Держуправління справами - від українського "Державне управління справами") - далеко не найважливіший чиновник.

Вид на Театр ім. Франко, Будинок з химерами і АП, 30-і роки.

Така ж градація існує і в обідню перерву.

"На Банковій три столові. Одна знаходиться в будівлі "ДУСі". Там звичайна їжа і не дуже смачна. Каші, вермішель і котлети - все як було в СРСР. Ціни низькі, але воно того не варто, - розповідає наш співрозмовник. - Дві інші столові знаходяться вже в самій будівлі АП, вхід з двору. І ось тут їжа, яка найбільше охороняється - якщо не в світі, так в Україні точно", - продовжує екс-працівник АП.

Котів немає, але є "Чайка"

У приміщенні АП є свій магазин "Чайка". Там торгують м'ясними виробами і молочними продуктами власного виробництва. Продукти завозять двічі на тиждень, а деякі працівники роблять навіть передзамовлення.

У Кабміні є своя перукарня, а в АПУ - лікарня, яка розташована між колишнім будинком Конституційного суду і АП. Працівники Адміністрації президента, включаючи заступників голови, регулярно проходять повний медичний огляд - з усіма лікарями.

Таємна кабінка

"У Кабміні є приміщення для секретних переговорів, яке неможливо прослухати. Я там був лише один раз. Це великий "шафа" розміром 3 на 3 метри. Його встановили, по-моєму, в кінці 2006 року для конфіденційних переговорів. Така дуже важка будка, зрушити або підняти неможливо. Українська розробка. Усередині прозорий стіл зі склопластику, 4 стільці і ​​голі стіни. Ось цей "шафа" точно не прослуховується і максимально захищена", - зазначає Іванеско.

Гостей президента запрошують та проводять окремо, аби вони не бачили одне одного. В Адміністрації є чотири кімнати, де гості очікують зустрічі з гарантом.

"Подарунки" від президента

В АП працює багато прибиральниць. Усі вони, за словами колишнього співробітника, мають невелику заробітну плату, але можуть розраховувати на певні "бонуси".

"Якщо пощастить, можуть квартиру дати. Раніше майже всім працівникам "роздавали" житло. Зазвичай, коли президент іде з посади, в останні тижні починаються роздачі грамот, медалей та квартир. Одна моя знайома з найнижчої посади головного спеціаліста вже дві квартири отримала. Думаю, зараз у Петра Порошенка саме такий період", - резюмує Іванеско.

Нагадаємо, що Портнов жорстко пройшовся по новому указу Порошенка.

Як повідомляв Знай.uа, українці порівняли Порошенка з Зеленським і зробили вибір: "Р*ла цегли так і просять".

Також портал Знай.uа писав, що Польща стурбована, а Угорщина бачить надію: як сусідні країни відреагували на президента Зеленського.