Український інститут національної пам'яті нагадав меру Харкова Геннадію Кернесу про кримінальну відповідальність у разі перейменування проспекту Петра Григоренка.

Про це голова інституту Володимир В'ятрович повідомив на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook.

Раніше проспект Петра Григоренка мав іншу назву на честь маршала Георгія Жукова. Однак у зв'язку з декомунізацією назву змінили. Та на сайті мерії з'явилася петиція, щоб повернути проспекту попередню назву. Вона вже набрала необхідну кількість голосів.

Геннадій Кернес
Геннадій Кернес

"Можливе присвоєння будь-якому об'єкту права власності (об'єкту топоніміки) у Харкові імені Георгія Жукова суперечитиме вимогам Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій", - йдеться в дописі.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В'ятрович попередив: у разі присвоєння харківською владою імені Жукова будь-яким об'єктам топоніміки інститут звернеться до Генпрокуратури з вимогою визнати відповідні дії неправомірними. У судовому порядку будуть розглядати їх скасувати та притягнуть винних осіб до відповідальності.

"Разом зупинимо реванш", - резюмував голова Українського інституту національної пам'яті.

Порушення закону про декомунізацію представником влади карається позбавленням волі на строк 5-10 років.

Зазначимо, що Григоренко був генерал-майором армії СРСР, дисидентом, засновником Української Гельсінської групи. Він навчався та певний час жив у Харкові, тоді як біографія Жукова із Харковом не пов’язана, а сам проспект до того називався на честь 60-річчя СРСР, а першою його назвою була – вулиця Стадіонна.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що політолог Михайло Подоляк пройшовся по оточенню чинного президента Петра Порошенка і показав їх справжню сутність.

Як повідомляв портал "Знай.uа": мер Харкова Геннадій Кернес оскандалився нецензурною лайкою під час сесії міської ради.

Також "Знай.uа" писав, що Кернес учув дивні вітри, харків'яни напружилися: "Не дзвіночок, а величезний ватний дзвін".