Після оголошення новообраного президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної ради восьмого скликання, відповідь не забарилась. Рішення глави держави, яке він оголосив після складення присяги, прокоментували в Центральній вибрчій комісії.

За словами представників ЦВК, як тільки президент Зеленський підпише указ, в ту ж мить розпочнеться підготовка до наступного виборчого процесу.

Президент України Володимир Зеленський

"Згідно з нормами чинного законодавства, якщо виборчий процес почався, то жодне з рішень судів не може зупинити його. Як тільки буде оприлюднено указ президента про розпуск Верховної Ради, з наступного дня ми будемо вже у виборчому процесі", - сказала секретар ЦВК Наталія Бернацька.

При цьому заступник глави фракції Народний фронт Вікторія Сюмар вважає сумнівною юридичну сторону рішення Зеленського. За його словами, щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради "підстави сумнівні".

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Представник Народного фронту Ігор Котвицький зазначив, що у нього нормальне ставлення до розпуску Ради.

"Нормальне ставлення. Варіантів немає, будемо йти на вибори. Абсолютно", - сказав він.

Також Котвицький додав, що буде ребрендинг партії, і Народний фронт піде на вибори з новою назвою.

Разом з тим, нардеп з фракції БПП Іван Винник пояснив, що заява Зеленського з трибуни про розпуск Ради не запускає виборчий процес - для цього потрібен указ президента.

"Напевно, країні доведеться готуватися до виборів, за умови, що такий указ буде підписаний і оприлюднений. Тому що саме по собі заява президента Зеленського з трибуни не запускає виборчий процес, його запускає офіційно підписаний і опублікований указ президента про призначення дострокових виборів", - сказав Винник.

Додамо, також 20 травня, ввечері мають відбутися консультації президента Володимира Зеленського з фракціями щодо розпуску Ради.

За словами нардепа Валерія Карпунцова, указ може бути вже сьогодні ввечері.

"Поки немає указу про розпуск Ради. Він ще не провів консультації з фракціями. Сьогодні буде це проводити. Зараз він запрошує. Він повинен це зробити. Це норма конституції. Подивимося, що буде в обґрунтуванні. На порушення конституції він не піде. Увечері, я так розумію буде указ ", - заявив Карпунцов.

Нагадаємо, українцям озвучили головні цитати Зеленського під час промови на інвгурації.

Як повідомляв портал Знай.ua, як відреагували українці на рішення про розпуск Ради.

Також Знай.ua писав про те, що Романенко дав цінну пораду Зеленському перед інавгурацією: "Повинен пам'ятати".