З кожним місяцем після того, як на Банковій з'явився новий президент, в Україну все частіше стали повертатися політики, які її покинули в 2014 році. «Першою ластівкою» був юрист Андрій Портнов, який з'явився в Києві відразу ж, як Володимир Зеленський переміг на президентських виборах. І ось зараз під перший робочий день новообраного парламенту на Батьківщину повернулася міністр охорони здоров'я часів Віктора Януковича Раїса Богатирьова.

З літака в СІЗО

Сам приїзд соратниці президента-втікача не виявився тріумфальним. Прямо в аеропорту «Жуляни» її пов'язали і доставили в Печерський райсуд Києва для обрання запобіжного заходу. Суд постановив заарештувати 66-річну Богатирьову до 21 жовтня, з правом виходу під заставу в 6 млн гривень. Ці гроші оперативно заплатив її давній соратник Вадим Новинський, і екс-чиновниця опинилася на волі.

Колишньої соратниці Януковича не довго довелося сидіти в СІЗО

Після цього багато хто відразу заговорив про те, що тепер по стежці витоптаної Портновим і Богатирьової потягнуться і інші екс-регіонали.

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

«Схоже, це цілком працездатна схема, головне, щоб у Новинського вистачило грошей заплатити і за всіх інших, - пожартувала політолог Тетяна Лупова. - Грошей, звичайно ж, вистачить. Насправді вони сюди їдуть з задоволенням і зовсім не сільським господарством займатися. Ці люди звикли бути у владі. А ось чи вистачить у Зеленського сил їм цю владу не віддати, питання. Думаю, нас чекає ще багато дивовижних історій».

За її словами, цілком можливо, з часом повернуться багато колишніх представників влади.

«Думаю, потихеньку з'їдуться всі. У якому порядку, вгадати складно. На рахунок Януковича, велике питання поки, навіть два. По-перше, чи потрібен він самим екс-регіоналам? По-друге, чи не захоче хтось знову заговорити про легітимність, в той час як закон про імпічмент так і не прийнятий», - зазначила Лупова.

З тим, що можна чекати кого завгодно, але тільки не четвертого президента, згоден і політичний консультант Микола Спиридонов.

«Януковича можуть відразу застрелити в аеропорту. Він занадто багато знає, - вважає експерт. - Також не думаю, що варто чекати колишніх сателітів. Адже Богатирьова насправді невелика фігура, тому їй набагато простіше було повернутися ».

Експерт вважає, що головні фігуранти поки не повернуться в Україну

Спиридонов вважає, що колишні регіонали самі поки не знають, як їм поступати.

«На даний момент не зрозуміла політика нової влади. У Зеленського немає нічого особистого до представників епохи Януковича. Приклад з звільненим Єфремовим і Богатирьової це доводить, - сказав він. - Так що якщо хтось і буде повертатися, то дрібні фігури».

Ворог не пройде

У той же час політексперт Ярослав Макітра вважає, що хвилю екс-регіоналів не варто очікувати найближчим часом.

«А чому, раптом, після Богатирьової повинні приїжджати і інші? Щоб потрапити в СІЗО і отримати кримінальну справу? - задається питанням експерт. - Думаю, мільйони українців зрадіють, коли повернеться Янукович та інші злочинці, які будуть затримані правоохоронцями. Якби Богатирьова повернулася під якусь посаду або спокійне життя - це одне, а так все далеко неоднозначно».

І дійсно: невже у соратниці Віктора Януковича так розігралася ностальгія, що вона вирішила повернутися на Батьківщину?!

Схоже, що Януковичу і Ко поки доведеться жити на чужині

«Мабуть, вона сподівається зам'яти справи і жити спокійно. Але ж і раніше спокійно жили окремі особи і поверталися «під гарантії». Якби справа була спочатку закрита, і вона повернулася після, ось тоді можна було говорити про запуск системи. А так людина намагається вирішити свої проблеми. Давайте порахуємо, скільки з тих «регіоналів», хто не втік з України при Порошенко, сіли в тюрму? Ось і відповідь. Системно нічого не змінилося поки».

Та й повернутися збіглим політикам, на яких в Україні заведено справи буде не так просто. Про це нам розповів співробітник СБУ, який побажав залишитися невідомим.

«Ми контролюємо ситуацію, і всім тим, хто втік з України, якщо вони вирішать повернутися, доведеться поговорити спочатку з нами. Поки про велику хвилю повернення колишніх регіоналів говорити не доводиться. Ворог не пройде», - заявив нам контррозвідник.

Нагадаємо, Богатирьову взяли під варту на 60 днів — суд задовольнив прохання прокуратури про її арешт під заставу в 6 млн грн.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Інтерполі прийняли рішення зняти з розшуку Раїсу Богатирьову.

Також портал Знай.uа писав, що відомо про Раїсу Богатирьову, гучні скандали і компромат.