Цей день настав! Ніхто не вірив, що це колись станеться, але все ж цифра 373 говорить про зворотне. Народні депутати конституційною більшістю проголосували в другому читанні за законопроект, що ліквідує депутатську недоторканність. В силу цей закон вступить з 1 січня 2020 року.

Це я! Це я!

Так як до кінця не було зрозуміло, яким чином проголосують інші фракції, крім «Слуги народу», проконтролювати зняття недоторканності прийшов голова держави.

Володимир Зеленський заспокоїв присутніх, сказавши, що депутати не будуть нести відповідальність за політичні рішення і виступи.

Зеленський вирішив особисто подивитися, як депутати позбавлять себе імунітету

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

«Але якщо депутат збиває людину або кришує видобуток бурштину, він повинен нести відповідальність, - акцентував Гарант. - Шановні депутати, зробіть те, що ви обіцяли людям довгі роки».

Цікаво, що під час промови президента, члени «Європейської солідарності» і п'ятий президент України Петро Порошенко не підтримували мессенджі Зеленського оплесками, як це робили інші депутати в залі.

Зате коли слово взяв Порошенко, то він майже через кожне слово нагадував про те, що це його закон, і це він його подав до Верховної Ради в свою каденцію.

«Фракція "Європейська солідарність" буде голосувати за цей законопроект, який був внесений мною, п'ятим президентом України, - намагався хоч таким чином набрати політичні бали народний депутат. - Але я прошу не поспішати, зайняти депутатам спільну позицію. Сподіваюся, сьогодні мій законопроект буде підтриманий».

П'ять від Геращенко для Порошенка за таку пафосну промову

Під час голосування за законопроект, депутати, розуміючи всю історичність моменту - голосували лише однією рукою, так як у другій тримали телефон і знімали сам процес. Нагородою їм стало 373 голоси, не голосували лише депутати «Опозиційною платформи «За життя».

Без рук

Як видно з відео цей закон викликав радість практично у всіх народних обранців. Лише колишні регіонали не виявляли емоції. І як нам вдалося дізнатися, планують відразу ж оскаржити цей закон у Конституційному Суді, як тільки він запрацює.

«Немає ніяких юридичних підстав вважати, що ми допустили порушення регламенту. Якщо інші особи так вважають, то у них є повне конституційне право звернутися до Конституційного Суду, і ми там відстоїмо свою правову позицію », - розповів перший віце-спікер Ради Руслан Стефанчук кореспонденту Знай.ua і іншим журналістам у кулуарах ВР.

Соратник Зеленського не боїться можливих позовів до КСУ

У той же час, хоч хтось і киває на порушення регламенту, це не завадило їм проголосувати за закон.

«Так, з одного боку це було несподівано, що і «Європейська солідарність» проголосувала за нього, з іншого боку я розумію, що вони зараз зроблять все, щоб оскаржити його в Конституційному суді, - розповіла нам депутат партії «Слуга народу» Ліза Богуцька . - Щоб спробувати затримати виконання закону».

Автор

При цьому вона додала, що відносини у них з партією Порошенка напружені.

«Руки не подаємо, але в моєму комітеті є Софія Федина (член« Європейської солідарності »- авт.), З якою у мене йде сильне політичне протистояння, ми затяті опонентки. Але доводиться спілкуватися. А що зробиш - робота така. Буває, не любиш ти якусь людину, але щось доводиться робити», - сказала вона.

Кореспондент Знай.ua хотів дізнатися і думку голови партії «Голос» Святослава Вакарчука з приводу зняття недоторканності, але мабуть він запам'ятав ще зі свого першого пришестя в Раду, як обходити незручні питання від журналістів.

«Потім, пізніше», - сказав він нам, і швидко ретирувався у приміщення, куди не пускають ЗМІ.

Музикант любить залишати свою думку при собі

Зламана рука і босі ноги

У другій робочої день у Раді інтерес також викликав член партії «Слуга Народу», ресторатор Микола Тищенко, який ходив поміж рядами з рукою в гіпсі. Але це не заважало йому проявляти увагу до жіночої частини парламентаріїв.

Ресторатор і в Раді залишається ресторатором

До речі, він один з небагатьох, хто не носить значок «Слуга народу», який носять майже всі в партії. Мабуть вважає це не модним або не крутим.

Цікавий момент також зауважив кореспондент Знай.ua, коли всі депутати після голосування виходили на перерву. Віце-спікер ВР Олена Кондратюк, перш ніж вийти з-за президії, взулась. Видно під час засідання вона роззувається, щоб дати ногам відпочити.

Соратниця Тимошенко любить комфорт

Це ще один плюс посади, яку отримала член «Батьківщини», так як в залі роззутися так, щоб ніхто не бачив, не вийде. Цікаво, Разумков і Стефанчук теж сидять у своїх кріслах без взуття?

Нагадаємо, раніше боєць ВСУ підрахував, скільки бойовиків "поклали" українці.

Як писав портал "Знай.ua", Добкіна засікли в зовсім несподіваному місці.

Також, "Знай.ua" писав, що Верховний суд прийняв доленосне рішення.