ЦРУ завербовало високопоставленого російського чиновника ще десятиліття тому, але евакуював його з Росії в 2017 році через побоювання викриття.

Про це сказано в статті The New York Times у вівторок, 10 вересня.

Дане заяву зробив евакуйований з Росії американський шпигун надав інформацію про прямий наказ Путіна втручатися в президентські вибори в США в 2016 році.

Видання пояснило, що чиновник став одним з найбільш важливих і найбільш захищених агентів ЦРУ в 2016 році, коли стало відомо про втручання Росії в американські вибори.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Цей чоловік повідомив про те, що наказ втручатися в президентські вибори в США віддав особисто Путін. Саме Путін наказав також здійснити хакерську атаку на сервери Демократичної партії, яка мала ключове значення в гонці.

"Співробітники ЦРУ опікувалися безпекою агента і в кінці 2016 року зробили йому пропозицію евакуюватися з Росії. Спочатку інформатор відмовився, що стурбувало управління. У штаб-квартирі стали поширюватися сумніви в благонадійності агента. Однак через кілька місяців ЦРУ відновило пропозицію, і на цей раз інформатор погодився", - розповідають автори статті.

Більшість джерел New York Times переконані, що цей чинник не був основним при прийнятті рішення: агента давно прагнули відкликати з Росії через побоювання можливе викриття.

"Інформація була настільки важливою і дискусійною, що вищі посадові особи ЦРУ наказали провести перевірку історії повідомлень інформатора, - розповідають люди, знайомі з ситуацією. Чиновники перевіряли інформацію, яку джерело надавало раніше, щоб переконатися в її правдивості", - повідомляє видання.

Нагадаємо, Путін і Макрон провели телефонні переговори.

Як повідомляв Знай. ua, Путін поставив умови Зеленському.

Також Знай. ua писав, що США терміново евакуювали свого шпигуна з Росії.