Стало відомо, що Володимир Цемах тепер не є ключовим свідком у справі збитого малазійського літака рейсу MH17 над Донбасом, а підозрюваним. Справу перекваліфікували Нідерланди. Перед звільненням Цемаха слідчі допитали його в Києві. Про перекваліфікацію повідомила депутат Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі.

Так, за її словами, міжнародна слідча група і нідерландський прокурор розповсюдили лист, в якому говорилося про те, що тепер Цемаха розглядають як одного з підозрюваних.

Саме Каті Пірі стала автором відкритого листа, який 4 вересня підписали 40 депутатів Європарламенту і в якому вони закликали українського лидра Володимира Зеленського не допустити видачі Володимира Цемаха Росії. На думку Пірі, Україна заплатила дуже високу ціну за повернення своїх громадян.

"З міжнародної точки зору Україна має зобов'язання, що передбачають всебічне співробітництво в спробах знайти відповідальних за збитий літак MH17. І віддавши одного з підозрюваних Москві, Україна тим самим не стримала свою обіцянку", - вважає європарламентар.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Кейт Міддлтон пожертвувала своє волосся, а потім дізналася про онкологію
Показати ще

У той же час наполегливе вимога Росії віддати їй Цемаха свідчить про те, що Москва визнає свою провину в аварії, вважає Каті Пірі.

"Зрозуміло, ми можемо попросити Росію надати його для допиту. Але ми не настільки наївні. Якби Москва хотіла, щоб його можна було викликати на допит, вона б так не наполягала на необхідності його видачі. Тому я боюся, що Цемах більше ніколи не з'явиться в суді як свідок ", - вважає депутат Європарламенту.

Тим часом донька Цемаха Марія виставила в "ВКонтакте" спільне фото з батьком і написала, що вони "їдуть додому". Ймовірно, мова йде про окупованій Донеччині.

Нагадаємо, що в ЄС вимагають видати Цемаха будь-яку ціну.

Як повідомляв портал Знай.ua, Цемах нарешті заговорив.

Також портал Знай.ua писав, що в посольстві РФ зробили офіційну заяву.