Ексгенпрокурору Юрію Луценку не подобалося, що посольство США просило його провести очищення ГПУ, заявила колишній посол Марі Йованович під час показань у Палаті представників у рамках розслідування за процедурою імпічменту Дональда Трампа. Про це пише "Голос Америки", посилаючись сайт комітету Конгресу з розвідки.

"Думаю, панові Луценку не подобалося, що посольство продовжувало закликати до очищення Генпрокуратури. Коли він прийшов на посаду, у нього було три мети: реформа Генпрокуратури, покарання відповідальних за вбивства невинних людей на Майдані під час Революції Гідності і розслідування відмивання коштів, щоб повернути понад 40 мільярдів доларів, які колишній президент і його підручні вивели. Жодне з цього не було виконано", - розповіла Йованович.

Марі Йованович, Радіо Свобода

Вона також додала, що американці хотіли заохотити Луценка працювати в цьому напрямку, "але він, насправді, з цим не вважався".

"Він хотів, щоб посольство США організувало зустріч з генеральним прокурором, з директором ФБР та іншими. Він заявляв, що має для них важливу інформацію... Ми не організовуємо зустрічі перших осіб, на яких керівник іноземної установи може надати інформацію члену кабінету США, яка може бути правдивою, а може і ні", - зазначила дипломат.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

За її словами, американці продовжували закликати Луценка зустрітися з аташе з юридичних питань при посольстві.

Юрій Луценко, Getty Images

"Він не хотів ділитися цією інформацією. Тепер я розумію, що це була неправдива інформація щодо мене... Що я дала йому перелік осіб, яких не можна переслідувати, перелік недоторканних", - пояснила експосол США в Україні.

Нагадаємо, у США оприлюднили свідчення свідків у справі про імпічмент Трампа.

Як повідомляв портал Знай.uа, Трамп підірвав Twitter черговою заявою про розмову із Зеленським.

Також портал Знай.uа писав, що друг Трампа звинуватив Україну у втручанні в американські вибори.