Раптовий відклик посла США в Україні Марі Йованович, призначеної на цю посаду в серпні 2016- го ще адміністрацією Барака Обами, може бути викликана американськими внутрішньополітичними причинами. Деякі з них можуть негативно вплинути на позиції України.

Про можливі причини, які викликали передчасну відставку Марі Йованович, розповіла глава Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко в коментарі сайту "Сегодня".

На думку експерта, на даний момент можна виділити три основні версії.

Мари Йованович
Мари Йованович

"Перша пов'язує відставку з початком президентської гонки в США і прагненням Дональда Трампа послабити позиції Джозефа Байдена, свого можливого суперника на виборах", - говорить політтехнолог.

Друга версія, говорить Одарченко, яка доповнює першу, пов'язує відклик з невдалою діяльністю посла у підтримці боротьби з корупцією в Україні.

"Третя версія - найбільш конспірологічна і суперечлива. Відповідно до неї, Трамп, у якого розв'язані руки після невдачі спецпрокурора Мюллера довести змову з росіянами на виборах в США в 2016 році, хоче укласти "велику угоду" з Росією, можливо навіть пішовши їй на зустріч у питанні Криму ", - зазначає експерт.

Вона зауважила, що послу Марі Йованович і табору демократів можна дорікнути в тому, що їхня підтримка борців з корупцією в Україні не принесла відчутних результатів.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Марі Йовановіч
Марі Йовановіч


"Катастрофічне падіння довіри до всіх інститутів влади і перемога позасистемного кандидата могли стати індикатором для Держдепартаменту. Це може посилити позиції Трампа напередодні виборів, з урахуванням того, що його адміністрації дорікають в ослабленні ролі США в глобальній політиці", - говорить політтехнолог.

"По-друге, у Білого дому може жевріти надія знайти докази того, що "поганим хлопцем" був не лише Манафорт (який працював на Трампа і був звинувачений у шахрайстві – ред.). Розслідування ролі Байдена в закритті справ проти української газодобувної компанії, де одну з керівних посад займав син Байдена, також може принести додаткові дивіденди Трампу ", - продовжує Одарченко.

Дональд Трамп
Дональд Трамп


Таким чином, головним мотивом є передвиборча боротьба в США і, ймовірно, новий етап кадрової політики Трампа, вважає експерт.

"Що ж стосується третьої версії про можливу радикальну зміну курсу і можливу операцію з Путіним, то поки що достатніх підстав для таких тверджень немає. По-перше, діючий президент США і так демонструє велику прагматичність зовнішньої політики в порівнянні з Обамою. По-друге, домовляючись з Путіним, є ризик швидше переграти себе, ніж Байдена, з урахуванням того, що в США і так досить багато скептиків, які вважають, що країна послабила своє геополітичне становище, будь-які істотні поступки Путіну можуть мати негативні для рейтингу Трампа наслідки", - резюмувала Одарченко.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки відкликали з України свого Надзвичайного і повноважного посла Марі Йованович.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Держдепі пояснили несподівану відставку Марі Йованович

Також Знай.ua писав, у Держдепі США досі немає кандидатури нового посла в Україні після відкликання Марі Йовановіч.