Нещодавній масовий скандал через зарплати депутатів, міністрів і керівників державних підприємств, викликав широкий суспільний резонанс.

У мережі досі обговорюють зарплати які отримували очільник «Укрпошти» Смілянський (1,9 млн.гривень на місяць), Кравцов (9,7 млн на рік) та Міністерка Новосад, які на утримування дитини не вистачало її 36 тис.грн в місяць.

Також в мережі вже давно відомо, що зарплати низки помічників народних депутатів України перевищували 100 тисяч гривень. А їх святкові премії й надбавки були в розмірі кількох сотень відсотків від посадового окладу, що спричинило обурення значної частини українського суспільства.
Якщо враховувати розмір середньої номінальної заробітної плати штатного працівника підприємств, установ та організацій у грудні 2019 року – 12 264 грн, і мінімалки – 4 173 грн., обурення є цілком резонним та справедливим.

Верховна Рада
Верховна Рада

Як формуються зарплати чиновників:

По-перше, зарплати, а точніше їх розподіл різниться для політичних посад, зокрема депутатів, міністрів, заступників міністрів, посад держслужбовців — працівники міністерств, агентств та служб, та керівного складу й працівників держпідприємств.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам
Показати ще

Через те, що вони мають різні задачи та об'єми виконання роботи. Їх посади вимагають різного рівня підготовки та кваліфікації.

Таким чином, зарплата чиновників складається з обов’язкових виплат (посадовий оклад) та додаткових нарахувань (премії, надбавки та матеріальні допомоги)

Складові нарахування заробітної плати міністрів (UA.news)

Діючі посадові оклади міністра — 16 тис. грн, заступника — 14 тис. грн. Надбавка за вислугу років складає 3% від посадового окладу за кожен рік, але не більше 50% від окладу.

До необов’язкових, або перемінних нарахувань належить надбавка за інтенсивність праці — до 100% посадового окладу. Премія може бути з урахуванням особистого внеску в загальні результати роботи у межах коштів, які передбачені бюджетом на преміювання працівників відомства. Матеріальна допомога на оздоровлення – під час щорічної відпустки у розмірі не більше середньомісячної зарплати працівника, а у разі виникнення певних соціально-побутових питань, у міністерських працівників є можливість її розв’язати коштом матеріальної допомоги, яка також передбачається.

Наразі основну частину оплати праці міністрів становлять премії та надбавки.

Нагадаємо, "Укрпошта" повідомила, що на сьогоднішній день немає ніяких доказів про ризик передачі смертельного китайського коронавіруса через посилки.


Як повідомляв портал "Знай.ua", повідомили про презентацію нової моделі нарахування заробітної плати керівникам міністерств, відомств, державних підприємств та їх заступникам.


Також "Знай.ua" писав, що Смілянський заявив, його заробітна плата пропорційна доходам компанії "Укрпошта".