Адвокат Євгенія Закревська повідомила, що на борту літака є лише "набагато менш точні" експрес-тести і нібито немає лабораторних тестів. Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Друзі. Погані новини. Пам'ятаєте президент нещодавно анонсував, що ось-ось має прибути літак з Китаю з тестами на коронавірус, антисептиками та цим всім? Так ось - там не ті тести, які потрібні. У літаку експрес-тести. А потрібні - тест-системи ПЛР", - написала вона.

Коронавірус, фото з вільних джерел
Коронавірус, фото з вільних джерел

Також Закревська зазначила, що є 2 типи тестів:

1) Тест-системи ПЛР - лабораторне тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Ці тести достовірно встановлюють як наявність, так і відсутність коронавіруса у людини.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

2) Експрес-тести – менш точні, які бачать тільки антитіла, які починають вироблятися в організмі тільки на 5-6 день після появи симптомів.

"Результатом такого тесту є лише не надто точна відповідь на питання - чи були в організмі людини антитіла проти вірусу 5-6 днів тому. Тобто негативний результат тесту майже не дає ніякої корисної інформації для боротьби з епідемією. Негативний результат не може виключити наявність зараження. Позитивний - теж дуже приблизний і головне - його отримують пізно. А тестувати ймовірно заражених, які можуть переносити вірус, але ще не мають симптомів експрес-тестами взагалі немає сенсу. Тобто ні перевірити людей, які приїжджають до країни, ні своєчасно виявити інфікованих серед можливих контактів хворих експрес-тести не можуть", - заявила адвокат.

Також вона підкреслила, що для ефективної боротьби з пандемією потрібні тест-системи (ПЛР-тестування).

"Без необхідної кількості ПЛР-тестування Моз не володіє достовірною інформацією і вся наша статистика не дає повної картини, і відповідно карантинні заходи (які дійсно необхідні) - не є ефективними. Без достатньої кількості ПЛР-тестів неможливо запровадити адекватні протоколи тестування та уточнити необхідні карантинні заходи - посилити ймовірно уражені кластери і зменшити загальний негативний вплив на економіку", - написала вона.

До того ж, за її словами, український уряд ще не придбало жодної тест-системи.

"Були тільки ті, які в якості гуманітарної допомоги нам виділила ВООЗ (близько 1500 шт.). І 1000 штук змогли закупити волонтери "Повернися живим" для армії! І з Китаю необхідні тести до нас теж не летять незважаючи на оптимістичні запевнення влади", - зазначила Закревська.

На думку Закревської, зараз потрібно вимагати у глави держави, Офісу Президента України, Моз і МЗС вжити всі заходи, а також докласти надзусиль, щоб закупити тест-системи ПЛР у необхідній кількості.

"Якщо це змогла зробити неурядова волонтерська організація "Повернися живим", то це точно може зробити держава. Інакше навіщо воно нам?" – написала вона.

Також, адвокат вважає, що потрібно вимагати надання інформації. Зокрема про те, в які країни і міжнародні організації України вже зверталися, хто відмовив, з ким ведуться переговори.

"Тут знадобляться депутатські звернення - офіційні та особисті Олександра Устінова (Oleksandra Ustinova) Yegor Chernev Olga Stefanyshyna Yaroslav Yurchyshyn Anastasia Krasnosilska Яна Зінкевич. Перевірити цю інформацію - звертатися безпосередньо до ВООЗ, послів держав, шукати, шукати, знайти і привезти", - підказала вона.

Також Закревська оголосила про запуск флешмобу з вимогою до влади закупити ПЛР-тест-системи та тестувати всіх з хештегом #ТестуйтеУсихПЛР і закликала йти служити в армію.

"Там тепер очевидно буде безпечніше з вірусом, ніж на громадянці", - зазначила вона.

Євгенія Закревська, скріншот Facebook

Євгенія Закревська, скріншот Facebook

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що в Ірпені затримали чоловіка, який продавав по інтернету несертифіковані тести на COVID-19.

Як повідомляв портал "Знай.ua", лікар привезла коронавірус з Іспанії і рознесла його медичним працівникам.

Також "Знай.ua" писав, що Юрій Романенко розкритикував українців, які не дотримуються карантину.