Для українського президента Володимира Зеленського понеділок, 21 квітня, дуже особлива дата. В цей день він виграв дебати на НСК Олімпійський у тоді ще чинного президента Петра Порошенка. Рахунок, що з'явився на табло за підсумками другого туру виборів, коментарів не потребував: 73,22% проти 24,45% на користь кандидата, який зображав політиків тільки в кіно і на сцені.

Можна сміливо заявити, що Володимир Зеленський керує Україною рік. За цей час у "слуги народу" з'явилося чимало проблем. Вже кілька разів змінювався склад Кабінету міністрів України, на Донеччині триває війна, корупційні скандали "розриваються" в безпосередній близькості від адміністрації президента, правляча партія виступає не злагодженим хором, а різноголоссям, рейтинг глави держави впав з 74% у вересні до 44% у квітні.

З таким набором проблем Володимир Зеленський підійшов до знакової для себе дати — першої річниці у владі. Ще одним ударом стала пандемія коронавірусу. У 2020 році COVID-19 може доставити президенту більше неприємностей, ніж найнепримиренніша опозиція.

Володимир Зеленський, скріншот: YouTube
Володимир Зеленський, скріншот: YouTube

Економічний фронт завмер

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Зростання економіки вибуховим не назвеш. За даними міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, зростання реального ВВП за 2019 рік склав 3,3%, тоді як в 2018 році було 3,4%.

"Ми постійно чуємо про економічний стрибок, але є враження, що економіка спіткнулася і ризикує проїхати обличчям по землі", — визнав у березні Володимир Зеленський.

В умовах пандемії ніхто вже особливо не сподівається на 5–7% зростання, на які розраховували раніше. Зараз головна мета — кредити.

"Ми домовилися про, щонайменше $8 млрд від МВФ", - заявив Володимир Зеленський 17 квітня в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

Цей кредит, за його словами, зараз потрібен Україні, як "кров для організму". Президент зазначив: всього від Світового банку, МВФ і ЄС влада розраховує отримати близько $10 млрд. Пан Зеленський зізнався, що мало не щодня говорить про можливі позики з лідерами різних країн.

Володимир Зеленський \\ скріншот телеканал Рада
Володимир Зеленський \\ скріншот телеканал Рада

Судова проблематика

У країні почав працювати Вищий антикорупційний суд України (ВАСУ). В офісі президента пишаються досягненнями. Але у Раді Європи (РЄ) зусилля оцінюють стримано. У доповіді експертів Групи держав по боротьбі з корупцією (ГРЕКО) СЕ зазначається, що з 31 рекомендації Україна повністю виконала лише п'ять, 15 реалізовано частково, а 11 не виконані зовсім. Експерти підкреслили: боротьба з корупцією стосується не тільки прийняття законів, але й "ефективної реалізації схвалених реформ".

Володимир Зеленський, фото: president.gov.ua
Володимир Зеленський, фото: president.gov.ua

Війна: рік на місці

Відомо, що 9 грудня минулого року лідери Німеччини, Росії, України та Франції зібралися в Парижі. З одного боку, вони перервали тривалу паузу — саміти в "нормандському форматі" не проводилися з 2016 року. З іншого боку, головним результатом багатогодинного переговорного марафону стала фіксація Москвою і Києвом принципових розбіжностей. Про них на підсумковій прес-конференції заявили Володимир Зеленський і Володимир Путін. Найжорсткіший клінч — по особливому статусу для ОРДЛО. Кремль за його закріплення в українській конституції, а Київ категорично проти. Політики не можуть домовитися — військові продовжують стріляти. У зведеннях моніторингової місії ОБСЄ практично немає жодного дня без стрілянини на лінії зіткнення.

Також варто нагадати, що колишній глава Офісу президента Зеленського публікував в Facebook фото того, чим він займається після звільнення. Блакитні води океану, білосніжний пісок і політик в неформальному одязі - в яскравих пляжних шортах і футболці. Радісний і сміється Андрій Богдан стоючи поруч з дерев'яним покажчиком з написом Seychelles. Такі ось витрибеньки.

А ось прес-секретар президента України Володимира Зеленського Юлія Мендель відома не тільки гучними заявами і суперечливою поведінкою щадо журналістів, а й тим, що вона неабияка модниця, яка постійно публікує фото в різному вбранні з офіційних зустрічей державного рівня.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зарплату Зеленського за березень розсекретили, скільки мінімалок за раз отримав президент.

Як повідомляв Знай.uа Усик назвав головну проблему президента і сказав, що йому не шкода Зеленського - "Він дорослий хлопчик".

Знай.uа писав, Зеленський раздобрел на державних харчах, від кубиків на животі не залишилося й сліду.