Чому низькокалорійні дієти не працюють? Відомий український дієтолог Світлана Фус пояснила, чому популярний метод схуднення часто виявляється неефективним. Про це експерт написала на своїй сторінці в Instagram, повідомляє Clutch.

Як каже експерт, дуже часто їй доводиться чути від пацієнтів скарги:

"Чому так? Я майже нічого не їм або їм зовсім мало, а вага не падає і навіть зростає!?"

Почнемо з самого головного – причина в зміні метаболізму при обмеженому харчуванні.

Метаболізм (обмін речовин) — це комплекс численних біохімічних реакцій, які відбуваються в нашому організмі для забезпечення функціонування всіх систем.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Цей процес відбувається безперервно: і вдень, коли ми бадьорі, і вночі, коли ми спимо.

Щоб підтримувати обмін речовин в активному стані необхідно надходження білків, жирів, вуглеводів. Все це ми повинні отримувати з їжею.

Якщо сидіти на "голодній дієті, то калорійність споживаної їжі вкрай мала, відповідно кількість енергії знижена. Організм не може повноцінно функціонувати, дефіцит речовин сприймається як стрес.

Під час стресу в корі надниркових залоз виробляється гормон кортизол, який викликає, по-перше, розпад м'язової тканини, а по-друге, затримку води в організмі.

До всього іншого, при нестачі енергії, яку забезпечує їжа при поганому харчуванні, падає активність гормонів щитовидної залози і переходять з вільного стану (а це активний обмін речовин) у зв'язаний.

Сповільнюється метаболізм, організм запасає енергію у вигляді жиру. І що в результаті? М'язової тканини (метаболічна тканина) стає менше, а вода і жир, навпаки, затримуються.

Тобто змінюється склад вашого тіла (м'язи / жир). Це означає, що привести себе у форму буде складніше. Звідси і зайві кілограми, а довгоочікуваної втрати ваги не відбувається.

Щоб не порушувати і не сповільнювати метаболізм більш корисно і ефективно правильно харчуватися і підтримувати м'язи в тонусі. Ось чому нормалізація щоденного харчування — перше, з чого починається шлях до стрункого тіла.

Нагадаємо, зірки часом теж страждають від зайвої ваги. Однак їм через професією потрібно завжди залишатися у формі. Тому у багатьох із них, особливо у тих знаменитостей, які схильні до повноти, є свої секрети.

Як повідомляв портал "Знай.uа", відмова від м'яса корисна як для вашого здоров'я, так і для нашої планети, але в той же час можливо може завдати шкоди мільйонам людей.

Також "Знай.uа" писав, чому деякі люди багато їдять і не товстіють.