У соцмережах можна знайти безліч найрізноманітніших відео з анімаційними ефектами, які покликані заспокоювати або ж займати і веселити якою-небудь оптичною ілюзією. Над деякою можна застигнути назавжди.

Ось типовий випадковий приклад з пошуку на YouTube, щоб було зрозуміліше, про що йде мова.

Проте, трапляється так, що ілюзія може викликати у людини страшний біль і неприборканий тваринний страх.

Так на Reddit в топ піднялося відео, на якому, здавалося б, просто з'являються білі смуги на чорному тлі і яке при цьому дивним чином впливає на людей. Більшість з них починають відчувати головний біль і тривогу без всяких видимих на те причин.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Але, здається, у цього явища є пояснення, яке йде ще з глибини століть.

Щось особливе і тривожне вдалося виявити користувачеві Reddit з нікнеймом Papier4.

Він виклав нічим не примітне, якщо судити з превью, відео під не надто цыкавим заголовком "Білі лінії, що розрізають чорний фон".

І якщо дивитися просто на випадковий скріншот, все ніби нормально.

Проте, пост швидко злетів у топ сайту, тому що відео всередині вміє робити дуже боляче. Якщо ж ви готові поглянути в очі безодні, краще сядьте. І будьте готові до того, що ви вимкните відео вже через кілька секунд.

Після того, як ці лінії починають зникати, з'являтися і рухатися, стає не до сміху. Безліч користувачів в коментарях, яким стало погано, це підтверджують.

"Я не знаю, в чому справа, але це змушує мою голову боліти сильніше, ніж що б то не було"; "Це повинно приносити задоволення? У мене тільки викликає занепокоєння"; "Задоволення? Немає. Жах? Так".

Сподіваємося, що ви в змозі продовжувати читати, адже в одного з юзерів в коментах знайшлося пояснення, яке виглядає правдоподібним. І робить це ввідео, яке викликає тривогу і головний біль, ще більш дискомфортним для пізнання.

"Річ у тім, що лінії не прямі. Якщо б вони були прямими, все виглядало б чистим і впорядкованим. Люди люблять такі прямі та квадратні форми, тому що наш мозок знає, що вони штучні. А ці зазубрені, нерівні лінії сигналізують нам про небезпеку, немов це кігті, які розрізають шкіру або дерево".

Нагадаємо, у соцмережах з'явилася чергова оптична ілюзія, пов'язана з індичкою, шкіра якої рухається сама по собі. Цей хитрий трюк вже зламав голови сотням користувачів соцмереж, і здається, що розвидіти це буде неможливо.

Як повідомляв портал "Знай.uа", неймовірну оптичну ілюзію не помітно для себе створила вчителька початкових класів з Канади. Як розповіла жінка, вона готувалася до уроку і випадково створила нову головоломку для мозку.

Також "Знай.uа" писав, користувач Reddit під ніком cldsehunter поділився своїм, на перший погляд звичайним, сімейним знімком, на якому здалеку можна розгледіти обриси Ісуса Христа.