1 лютого пронісся над Кубою яскравий метеорит. Відеозаписи, опубліковані користувачами у соціальних мережах, допомогли астрономам обчислити його територію.

Мешканці Куби, а також прилеглих регіонів США могли спостерігати в небі незвичайну картину – вогненний розчерк, який було чітко видно навіть при денному світлі. Очевидці також чули гуркіт і бачили димний слід, які супроводжували його руйнування в повітрі.

Вже через пару хвилин після події в Twitter і Instagram з'явилося безліч роликів і знімків.

Вчені з Університету Антьокиї на чолі з Маріо Сусеркией поставили собі захоплюючу завдання. Їх мета – відновити траєкторію боліда за матеріалами, опублікованими користувачами. У 2013 році група таким же способом вирахувала траєкторію Челябінського метеорита завдяки відео з YouTube.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Дослідники з'ясували наступне: величезна брила вагою близько 360 тонн і розміром кілька метрів зверталася по витягнутій орбіті навколо Сонця. Вона оберталася один раз за 1.32 роки і нікому не заважала. Її орбіта перетиналася із земним, а небесним тілам завжди вдавалося розминутися. 1 лютого вони опинилися в одній точці простору.

Метеорит почав падати. На висоті близько 76.5 кілометрів над Карибським морем поблизу узбережжя Куби він почервонів до світіння. У цей момент він летів зі швидкістю 18 кілометрів в секунду. Він падав практично по прямій.

На висоті 27.5 кілометрів за метеороидом з'явився димний шлейф. Ще через 5.5 кілометрів він з гучним бавовною зруйнувався, і від нього залишилися лише сотні маленьких фрагментів. Для спостерігачів вони вже опинилися невидимими. Ймовірно, більшість з них впали в ліси кубинського національного парку Віньялес. Кілька фрагментів могли приземлилися на заселену територію долини в 6 кілометрах від дороги. Один з уламків в міг впасти в морі біля північно-західного узбережжя. Фрагменти метеороїда нікому не зашкодили, ніхто не постраждав.

"Знай.uа" вже писав: величезний метеорит на шаленій швидкості впав у столиці

Читайте також: NASA знайшло під льодами Гренландії подарунок з космосу віком 100 тисяч років

Нагадаємо: чому людство так і не повернулося на Місяць