Більшість власників кішок переконані в тому, що їх улюбленці чудово знають свої клички. Але вчені до кінця не були впевнені в тому, чи здатні вихованці насправді відрізняти свої клички від інших слів.

Щоб це довести або спростувати, команда фахівців з Університету Софії вирішила провести експеримент, в якому взяли участь 78 кішок, які проживають зі своїми власниками або в котокафе.

Спочатку дослідники відвідали власників вихованців і записали, як вони вимовляють 4 іменників, співзвучних з кличками котів. Кличка зайняла п'ятий пункт у цьому списку. Слова вимовлялися з інтервалом в 15 секунд.

Потім тваринам дали послухати аудіозаписи. Їх реакцію записували на відео.

Поведінкові біологи повідомили, що спочатку вихованці вслухалися в записи. Про це свідчили посмикування вух, поворот голови до джерела звуку, руху хвоста і зміна поз. До четвертого слова 11 з 16 вихованців просто перестали реагувати.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

На свою кличку тварини відповідали більш активно, ніж на схожі слова. Посилення реакції спостерігалося у 9 з 11 кішок.

Дослідники повідомили, що домашні вихованці дуже легко впізнають свої клички. Їх набагато частіше вимовляють в їх адресу. Вони асоціюються у кішок з чимост приємним і позитивним, наприклад, ласкою і смачною їжею.

Експеримент повторили в декількох котокафе. Фізично відгукувалася приблизно третина тварин.

Потім вчені використовували імена тварин, які живуть з ними в тому ж закладі. Тільки 6 з 24 котів показали зниження фізичної відповіді – як вихованці в першому випробуванні. Це може бути пов'язано з тим, що тварини, які не є так званим єдиним предметом обожнювання, бачать потенційну можливість винагороди у будь-якому заклику. Вони немов завжди насторожі.

Але навіть в таких умовах 6 тварин досить яскраво реагували на свої клички.

Когнітивний психолог Дженніфер Вонк з Оклендського університету в США, яка не брала участь в даному дослідженні, повідомила:

"Я думаю, що загальна сума всіх результатів експериментів є доказом того, що для кішок клички мають особливе значення".

Вчені відзначили, що це не говорить про те, що тварини розуміють людську мову. Мова йде про хороше уловлювання певних звуків, а також про їх інтерпретації.

Джон Бредшоу, біолог з Університету Брістоля, Великобританія, повідомив:

"Коти так само гарні у навчанні, як і собаки. Але вони не настільки зацікавлені в тому, щоб показувати свої вміння власникам".

Японські вчені вважають, що коти насправді вміють розрізняти свої клички навіть в потоці співзвучних слів. Але іноді вони просто ігнорують звернення власників, адже готові спілкуватися з ними лише за своїми правилами.

Нагадаємо, австралійка перевела своїх песиків на рослинну дієту: "Мої собаки - вегани"

Раніше, Знай.uа повідомляв, що в мережі показали реакцію кота, який непомітно пробрався в ванну до господині

Також, портал Знай.uа писав про кішку, яка втомилася поневірятися і шукає нових господарів