Воскресіння Лазаря вважається одним з головних чудес, здійснених Ісусом Христом. У цей день прийнято збирати гілочки верби, як знак поваги і пошани Спасителю. Розповідаємо про історію, традиції і заборони свята.

Лазарева субота: дата святкування

Лазарева субота не має чіткої дати святкування. Її відзначають на шостий день шостого тижня Великого посту. У 2019 Лазарева субота випадає на 20 квітня.

Лазарева субота: що це таке

Лазаревої називають суботу перед Вербною неділею. Біблійна історія свідчить, що в цей день Ісус воскресив свого друга, доброго праведника Лазаря. Після цієї чудесної події багато невіруючих славили Христа і повірили в його божественну силу. У християнській традиції воскресіння Лазаря – одне з головних чудес, які вчинив Спаситель під час свого перебування на землі.

Згідно з біблійною легендою, Лазар жив у Віфанії, передмісті Єрусалима. Його будинок часто відвідував Ісус, називав чоловіка своїм другом. Після того, як Лазар захворів на тяжку недугу і помер, Ісус прийшов на його могилу і сказав: "Лазар, вийди геть!". І сталося диво – праведник вийшов з гробової печери до народу.

Новина про це моментально розлетілася по всьому місту. А коли Христос в'їжджав на віслюкові до Єрусалима, натовп людей зустрічав його як небесного царя, який зміг перемогти смерть. Тоді то первосвященики і вирішили вбити Ісуса, бачивши величезну кількість послідовників Христа.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок
Показати ще

Лазарева суббота

За легендою, після воскресіння Лазар прожив більше 30 років. Однак через ненависть з боку уряду змушений був переїхати на Кіпр. Решту років свого життя чоловік присвятив проповідуванню християнської віри. Лазаря поховали поблизу міста Китіон, де він жив і служив єпископом. А сьогодні це містечко носить назву Ларнака, що в перекладі означає "саркофаг".

У 19 столітті останки праведника перевезли до Константинополя, а на Кіпрі побудували храм в його честь.

Лазарева субота: церковні традиції

Згідно древнім традиціям, в Лазареву суботу прийнято проводити урочисту церковну службу. У цей день священнослужителі надягають святкові шати.

Напередодні вранці, в п'ятницю, співається пісня "Воскресіння Христове бачило". А в суботу читають Літургію Іоанна Златоуста. Згідно з церковними канонами, воскресіння Лазаря – це знак для всього людства. А головна мета – показати грішникам і невіруючим, що повернення з потойбічного світу можливо, і це є привід задуматися про свою душу і призначення в світі.

Так як під час Лазаревої суботи триває Великий піст, пишні гуляння і святкування заборонені. Проте, віруючим дозволені послаблення – дозволена рибна ікра, червоне вино і рослинна олія.

Лазарева суббота

Лазарева субота: повір'я та обряди

Згідно з біблійною легендою, коли Ісус повернувся в Єрусалим, люди кидали під ноги Спасителю пальмові гілочки. На території України пальм, зрозуміла справа, ніколи не було, тому їх замінили гілочками верби.

Вирушати за ними прийнято якраз в Лазареву суботу, щоб вже на наступний день освятити вербу під час церковної служби.

Не забудьте сходити в храм на святкову проповідь, попросити святих про благополуччя і здоров'я для себе і своєї сім'ї.

У цей день прийнято готувати частування, приурочені до Вербної неділі, наприклад, млинці з гречки, рибні пироги, кашу. А в Греції існує традиції готувати особливе святкове блюдо, яке носить назву "лазарчікі".

У давнину було прийнято легенько бити всіх членів сім'ї гілочками верби. Вважалося, що цей ритуал дає здоров'я на весь рік. А ще дивилися, скільки вже розпустилися на вербі нирок. Якщо в достатку – рік буде не тільки врожайним, а й багатим на радісні події.

Лазарева суббота

Вважається, що гілочки верби потрібно зривати тільки з дерев, які ростуть недалеко від водойм. Або ж можна придбати вербу у бабусь, які торгують біля храмів, оскільки вони зазвичай завжди прагнуть до виконання святкових традицій.

Згідно з правилами, гілочки верби повинні простояти в будинку до наступного року. Вважається, що вони мають цілющу силу, а також захищають від злих сил і зглазу.

У давнину, в Лазареву суботу дівчата збиралися і співали святкові пісні для всіх жителів міста або села. На знак подяки люди давали їм продукти або гроші. Таким співачок називали "лазарки".

На острові Кіпр існує традиція, згідно з якою діти збираються групами і обходять кожен будинок, тримаючи в руках гілочки пальми. Цю процесію очолює хлопчик, якого прикрашають маками і маргаритками.

А болгари виконують так званий обряд лазаровання. Дівчатка-підлітки ходять по домівках і співають святкові пісні. Зазвичай одна з них одягнена як наречена. Вона носить корзину з різними частуваннями і роздає їх людям. "Лазарок" дякують різними подарунками – солодощами або грошима.

Лазарева субота: що можна їсти

Лазарева субота випадає на час Великого посту. Тому всі православні повинні дотримуватися особливої ​​дієти. Однак передбачаються і послаблення, наприклад, дозволено їсти рибну ікру, додавати в їжу масло і випити трохи червоного вина.

За часів Київської Русі в цей день було прийнято варити святкову брагу, готувати млинці з гречки, а також кашу і рибний курник. Але їсти це можна було тільки у Вербну неділю.

Як потрібно проводити Лазареву суботу?

Вважається, що в цей день потрібно йти в храм на урочисту літургію, молитися святим про здоров'я і благополуччя, зцілення душі і прощення гріхів. Люди здавна вірять, що в Лазареву суботу всі людські молитви будуть почуті, а допомога прийде тим, хто щиро вірить всім серцем. Важливо налаштувати себе на позитивний лад, присвятити вільний час роздумам про власне життя, правильні і неправильні вчинки.

Лазарева субота: головні заборони

Як і на більшість інших православних свят, в Лазареву суботу забороняється займатися важкою працею. Вважається, що таким чином можна осквернити пам'ять святих.

У Лазареву суботу заборонено лаятися або лихословити. Вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.

Також заборона стосується алкоголю (виняток - червоне вино). Не можна вживати скоромне, топтати ногами крихти від їжі, які впали на підлогу.

Крім того, категорично заборонено займатися полюванням, справляти інші свята, наприклад, весілля або дні народження, займатися плотськими втіхами, влаштовувати гуляння.

Також краще перенести на інший день всю домашню роботу. Забороняється займатися рукоділлям, працювати в городі, прати, прасувати, прибирати.

Багато хто задається питанням, чи можна гадати в цей день? Згідно православним правилам, ворожіння заборонені в будь-який день і вважаються великим гріхом.

Лазарева субота: народні прикмети

У народі вірять, що в Лазареву суботу потрібно стежити за поведінкою змій і ящірок. Так, якщо холоднокровні в цей час починають залишати свої нори, то прийшла весна і більше похолодань не буде. Уже незабаром стане жарко, тому можна починати сіяти зерно і виходити на город.

Також в народі вважають, що якщо в цей день посіяти горох, то урожай буде дуже хорошим.

Якщо прочитати молитву "Отче наш", при цьому тримаючи в руці гілочку верби, то зовсім скоро в родині з'являться гроші, а також покращиться здоров'я всіх членів родини.