Єврейський Новий рік зовсім не те свято, яке звикли відзначати в ніч з 31 грудня на 1 січня. Українцям розкажуть, як сталося це свято та як його відзначають.

Рош Ха-Шана (Новий рік) вважається періодом, коли варто переосмислити минуле, покаятися і покласти надії на майбутнє. Відзначають його на початку місяця тишрей (сьомого місяця). Цей календар місячно-сонячний, тому свято рухливе.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги
Показати ще

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Перший місяць єврейського календаря - авів або нісан зазвичай відповідає березня-квітня. А місяць тишрей зазвичай збігається з вереснем-жовтнем.

Серед євреїв прийнято вважати, що світ був створений Богом в сьомий місяць. Саме тому вони і ведуть своє літочислення з нього.

В 2019 році святкування єврейського Нового року розпочнеться ввечері 30 вересня і триватиме до 1 жовтня.

Єврейський Новий рік: значення свята

Рош Ха-Шана вважається не тільки днем створення світу, але і вдень суду. Вважається, що в день народження світу Бог судить його. Саме тому головним завданням людини в цей час вважається каяття в гріхах, скоєних у минулому році.

З Нового року у іудеїв починаються десять днів молитов і каяття, які називають "Дні трепету". Завершуються їх святом Йом-Кіпур, днем примирення. Прийнято вважати, що в цей час Бог справедливо оцінює вчинки всіх людей. А по завершенню Днів трепету Бог пересідає на престол милосердя і дає шанси на виправлення.

Згідно з переказами, перед Богом відкриті три книги. Перша з іменами праведників, друга з іменами грішників, а в третій можна побачити імена здійснювали хороші і погані вчинки в рівній мірі.

Єврейський новий рік: традиції свята

Зазвичай у цей день сурмлять в шофар (баранячий ріг). Вважається, що звук цього інструменту закликає віруючих на Божий суд. Також баранячий ріг пов'язують з ангцем, якого Авраам приніс в жертву замість свого сина Ісаака.

Згідно з іншими версіями, звуки шофара можуть досягти небес і заплутати сатану, який в цей момент розповідає Бога про всіх людських гріхах.

Також на Рош Ха-Шану проводять обряд ташліх, який символізує позбавлення від гріхів, що минає. Під час обряду віруючі збираються на березі водойми, читають молитви і витрушують у воду крихти з кишень (таким чином вони згодовують свої гріхи рибам).

Єврейський Новий рік: що подати на стіл

Гранат - традиційний фрукт на столі в єврейський Новий рік, а якщо не було, то подавали яблука. Також частиною святкового обіду був мед - згідно з повір'ям, так рік буде солодким.

Риба на столі в цей день подається з головою і це обов'язкова умова. Вважається, що так ти будеш "в голові, а не в хвості". Також на стіл можна поставити нарізану кружечками моркву - вона нагадує золоті монети і може залучити матеріальний достаток. А ще один обов'язковий продукт - круглий хліб хала у формі вінка. Вважається, що це символ циклічності часу.

А ось гірку та кислу їжу є категорично заборонено. Також не можна їсти горіхи - числове значення слова на івриті збігається зі значенням слова "гріх". А в новий рік про гріх згадувати не можна.

Нагадаємо, що розповіли про історію та традиції Дня Незалежності України.

Як повідомляв портал Знай.ua, яке свято 31 серпня.

Також портал Знай.ua писав, що розповіли про історію та традиції Горіхового спаса.