Вчені з шотландського університету Сент-Ендрю і англійського Бредфорда спробували розкрити загадку кам'яних кіл на архіпелазі Зовнішні Гебріди, які є близнюками легендарному Стоунхенджу.

Відомо, що місцеві жителі зводили їх навколо "священних місць", які пов'язані з силами природи. Про це стало відомо завдяки опублікованим даним в одному з британських наукових видань, пише портал "Хвиля".

Зовнішні Гебріди, Хвиля
Зовнішні Гебріди, Хвиля

Так, археологи за допомогою супутників вивчили околиці культової мегалітичної споруди Калланіш на острові Льюїс, щоб знайти інші споруди, приховані під торфом. Виявилося, що на Ділянці XI, де стоїть великий камінь, є сліди мегалітичного кола, в центрі якого розташована магнітна аномалія. Остання, можливо, виникла від одного або декількох ударів блискавки.

Вчені заявляють, що стародавні жителі острова могли побудувати мегаліт навколо скелі або дерева, в яке вдарила блискавка. Це вказує на те, що сили природи були тісно пов'язані з життям ранніх фермерських громад на Зовнішніх Гебридах.

Популярні новини зараз
Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Нагадаємо, археологи остовпіли від 2000-річної знахідки: вражаючі кадри.

Як повідомляв Знай.uа два кинджала, меч і відро: як українець знайшов унікальний скелет, його не можуть розкрити таємницю майже 100 років.

Знай.uа писав, на 9 тисяч років старше за Ісуса: найзагадковіший храм світу перевершив Стоунхендж і Сфінкс.