В галактиці зупинилося утворення зірок, коли Всесвіту було всього 1,8 мільярда років. Вчені з США, Канади, Італії, Австралії, Німеччини і Нідерландів припустили ймовірність того, що в ній дуже швидко з'являлися нові світила протягом усього цього часу, а потім процес просто зупинився.

Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.
Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.

Вчені помітили велику галактику XMM-2599, за якою спостерігали з допомогою телескопів обсерваторії Кека на Гаваях. Маса об'єкта складає 3,1×1011 сонячних, що робить її найбільшою спокійною галактикою на великому червоному зсуві.

Автори зафіксували зміщені лінії поглинання серії Бальмера, а також показати відсутність ультрафіолетового випромінювання у власній системі відліку, що свідчить про припинення утворення зірок.

Космос, фото freepik
Космос, фото freepik

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Проте моделювання історії зореутворення даної галактики на основі вимірювання спектрального розподілу енергії вказало на надзвичайно бурхливе минуле. Проведені дослідження свідчать про сумарну масу світил більше тисячі сонячних в рік протягом приблизно півмільярда років.

Наприклад, у сучасному Чумацькому Шляху нових зірок виникає приблизно на одну сонячну масу в рік.

Поточні моделі формування галактик припускають швидке формування просто величезних тіл протягом перших мільярдів років, але у всіх випадках вони продовжують активно продукувати зірки на етапі існування. На даний момент астрономи не можуть пояснити, чому галактика так поводиться.