Відомо, що багато великих історичних особистостей, таких як Леонардо да Вінчі, Черчілль, Сальвадор Далі, спали не більше чотирьох годин на добу, і при цьому вершили історію. Чи це не доказ того, що сон – це марна трата часу? Проте дослідження доводять, що сон невід'ємна і дуже важлива частина нашого життя, а його недолік може привести до серйозних наслідків, пише livejournal.com.

Професор психології та неврології Каліфорнійського університету Метью Уокер, який є засновником і директором Центру науки про людський сон, наводить аргументи, які не тільки розвінчують все міфи про сон, але і змусять перестати красти у себе безцінні хвилини відпочинку. За словами вченого, недолік сну може призвести до раку і навіть до аварій на дорогах.

Здоровий сон, МОЗ
Здоровий сон, МОЗ

В Центрі науки про сон дослідники провели цікавий експеримент, у якому мишам давали не більше 4 годин на сон. А результати буквально шокували вчених – виявилося, що через недосипання кількість імунних клітин, які вбивають ракові, знизилося на 70%. Варто сказати, що здоровий організм щодня виробляє ракові клітини, але завдяки роботі імунних клітин вони не перетворюються в злоякісні. Іншими словами, недосип буквально призводить до раку.

Що стосується аварій на дорогах, то тут все більш зрозуміло – 20 годин неспання дорівнює стану сп'яніння через втрату концентрації. Більш того, водіння в сонному стані набагато гірше, ніж у стані алкогольного сп'яніння. Річ у тому, що організм компенсує недосип мікросном, в цей час мозок повністю відключається на кілька секунд. Виходить, що при сп'янінні реакція організму сповільнюється, а в сонному стані — відсутня повністю.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Пенсія за інвалідністю: скільки в 2024 році отримуватимуть українці з 3 групою
Показати ще

Здоровий сон, МОЗ
Здоровий сон, МОЗ

Скільки треба спати?

Сім-дев'ять годин.

Які головні правила сну?

Регулярність

Вчені рекомендують лягати і вставати в один і той же час, навіть у вихідні. Таким чином ви привчите свій організм виробляти мелатонін (гормону сну) за розкладом. Ви перестанете страждати на безсоння вночі і будете активними вдень.

Відсутність світла

Для сну необхідна темрява, адже зайве світло, наприклад, перегляд перед сном контенту на смартфоні, відкладає вироблення мелатоніну на три години. В результаті людина не отримує достатню кількість швидкого сну, навіть якщо проспить необхідні вісім годин, і все одно відчуває себе втомленою.

Здоровий сон, Кордон
Здоровий сон, Кордон

Прохолода

Під час засипання наш мозок знижує температуру тіла. Таким чином, людина з більшою ймовірністю засне в кімнаті, де холодно, ніж у жаркому приміщенні. Ефективно перед сном приймати прохолодний душ, оскільки температура тіла падає і організму легше поринути в сон.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, дієтологи підказали ефективний продукт для схуднення.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про стереотипи про старіння, які краще ігнорувати.

Також портал "Знай.ua" писав, які звички наближають нас до старості.