Через вимушену соціальну ізоляцію люди опинилися у ситуацію, коли в чотирьох стінах доводиться і жити, і працювати. У таких умовах далеко не кожному вдається себе успішно мотивувати на вирішення всіх робочих завдання з дому. Як підтримати продуктивність і мінімізувати шкоду від факторів, які відвертають увагу — це одні з найактуальніших питань на сьогодні.

Карантинні заходи стали причиною виникнення абсолютно нової реальності, а також стали серйозним випробуванням і перевіркою на профпридатність. Психолог, магістр психології, бізнес-коуч Еліна Ландман розповіла, як безболісно влитися в умови нового світу, зберегти працездатність та добру атмосферу в сім'ї.

Віддалена робота
Віддалена робота // pixabay.com

Щоб розмиття встановлених меж "робота-будинок" не було таким болючим слід зібратися за круглий сімейний стіл і проговорити деякі правила, а саме місце в будинку, де ви працюєте та час, коли ви зайняті. Далі слід попрацювати з самодисципліною та соціалізацією, тобто взаємодією зі світом. Фахівець зауважує, що якщо ви дійсно зацікавлені в підтриманні працездатності, починати робочий день не варто в піжамі, а організувати для себе такі ярлики, які вказуватимуть на стан робочого режиму.

Розклад праці та відпочинку повинно бути організовано в чітких часових рамках. Відповідно день планується заздалегідь. Своєю чергою керівники повинні мотивувати своїх працівників, вказуючи на значущість їхньої праці та власну самоцінність.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Попри все потрібно бути готовим до того, що вас все одно відволікатимуть. Головний відволікаючий фактор будинку – місця загального користування, найчастіше це кухня. Мінімізувати шкоду від таких позапланових обговорень можуть раніше досягнуті домовленості "мене не відволікати – я на роботі". Виняток становлять питання самопочуття і безпеки домочадців.

Плюси віддаленої роботи, cool.club
Плюси віддаленої роботи, cool.club

Важливим моментом залишається приготування і прийом їжі. Тому необхідно з кожним членом сім'ї і навіть з дитиною обговорити та узгодити обов'язки по дому. Не менш важливим для самопочуття є правильне та своєчасне харчування.

Що слід зробити, щоб налаштуватися на робочий режим:

  • планування та складання завдань на прийдешній день;
  • режим сну і графік підйому повинен бути такий, як у звичайний час;
  • установка власної мотивації: якщо вам необхідно виконати певну кількість завдань, спробуйте підвищити планку і встановити для себе дві додаткові задачі на завтра;
  • заплануйте теми, що не відносяться конкретно до сьогоднішніх завдань, але які необхідно обговорити з колегами;
  • читайте на дозвіллі статті та інформаційні джерела з вашої спеціалізації.

Крім усього вище переліченого важливою залишається можливість контактувати із зовнішнім світом поза професійних каналів зв'язку. А оскільки все впирається знову ж у головний засіб комунікації – комп'ютер, вам точно необхідно придумати дозвілля, не пов'язане з ним. Це можуть бути сімейні ігри, читання, рукоділля, кулінарні експерименти. Підійде все те, що живитиме особисте емоційне поле і забезпечуватиме новими враженнями, вміннями та знаннями.

Фрілансер, фото freepik
Фрілансер, фото freepik

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, чому необхідно пити воду до їжі, хитрощі організму, яких ніхто не чекав. Лікарі радять пити воду за пів години до прийому їжі

Як повідомляв портал "Знай.ua", знижує вагу, підтримує норму вітаміну С і не тільки — чудодійні властивості води з лимоном. Дієтологи рекомендують з ранку натщесерце випивати склянку чистої води з лимонним соком

Також "Знай.ua" писав, відеоблогер, вчитель чи програміст - де українцям знайти роботу під час карантину