Як відомо, у світі немає жодної людини, яка б не стикалася з критикою. Не рідко роблять зауваження начальники на роботі, викладачі навчальних закладах, друга половинка або друзі. До того ж, всі розуміють, наскільки неприємно чути критику на свою адресу. Психолог популярного шоу "Від пацанки до панянки" Наталія Борисова розповіла, що з цим робити, пише пресслужба Нового канлу.

Наталія Борисова, Новий канал

Чому і навіщо?

В залежності від того, який мотив критики у людини, вибирайте стратегію реагування на неї. Важливо зрозуміти, навіщо вам роблять зауваження? Наприклад, близькі критикують вас з благих намірів. Правда, роблять це не в тій формі та не в тому тоні. В такому випадку попросіть їх робити зауваження інакше.

Іноді мотивацією критики виступає заздрість. Щоб життя іншій людині не здавалося малиною, її досягнення знецінюють.

Є люди, які за рахунок критики намагаються стати більш значущими в своїх очах. Дайте їм те, що вони хочуть. Кажуть вам, що не так миєте підлогу, що сукня на вас негарна – відповідайте: "Так? Треба подумати, чому так? Прислухаюся до твоєї поради". Дайте людині відчуття важливості та робіть, як вважаєте за потрібне. При цьому не перебільшуйте.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Найбільше критикують "люди-скиглії". Просто їм завжди все не так. Тому вони роблять зауваження всім підряд, в тому числі й собі.

Мислимо критично

Не варто боятися зауважень. Критику треба вміти правильно прийняти. Дивіться, конструктивна вона або руйнівна. Іноді нам кажуть щось важливе, щоб дати зворотний зв'язок. Така критика допомагає рости.

Нас чіпляють не всі зауваження. Ми багато пропускаємо повз вуха. Фішка в чому: нас "ранить" те, що ми про себе знаємо. В цьому ми постійно сумніваємося. Потрібно зміцнювати впевненість в собі, тоді коментарі інших перестануть вас турбувати.

Я – критик

Якщо ви постійно робите всім зауваження, важливо звернути увагу, що відбувається у вашому житті. Людина критикує, коли у неї не дуже добре на душі. Люди, які живуть класно та повноцінно, не перемикаються на життя інших. Помічаєте, що когось ображаєте своїми коментарями, задайте собі питання: "Навіщо я це роблю?" Що у мене відбувається всередині, змушує зривати негатив на інших. Зробіть висновки та дійте інакше.

Пам'ятайте: у будь-якому випадку ви – господар свого життя, і тільки вам вибирати, як реагувати на критику.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, чому люди чують внутрішній голос.

Як повідомляв портал "Знай.ua", для дівчат склали 7 ознак того, що ви зустріли правильну людину в неправильний час.

Також "Знай.ua" писав, які помилки роблять дівчата у відносинах.