Знаменитий експеримент Стенлі Милгрема з Єльського університету відбувся в 1963 році і став наочною демонстрацією схильності людини до підкорення. До експерименту Мілгрем постійно задавався питанням: "Як при фашистської Німеччини звичайні люди були здатні знищувати мільйони невинних людей в концентраційних таборах?"

Психолог вважав, що люди в Німеччині більш схильні виконувати накази і підкорятися. І хотів проводити експеримент саме там.

Однак перед грандіозною поїздкою він вирішив провести серію тестів в США, на своїй батьківщині. Експеримент увійшов в підручники з психології, а необхідність у відвідуванні Німеччини пішла сама собою.

Експеримент Милгрема, архівне фото з відкритих джерел
Експеримент Милгрема, архівне фото з відкритих джерел

В кожному експерименті брали участь дві людини, які виконують ролі "вчителя" і "учня". На думку "вчителя", ролі розподілялися випадково, але насправді "учень" був підсадною качкою. "Вчителю" пояснювали, що це експеримент по вивченню впливу болю на пам'ять і здібності до навчання. Першим ділом "вчитель" зачитував "учневі" довгий список з пар слів, а потім по черзі називав слова. "Учень". сидить у сусідній кімнаті, повинен був назвати відповідну кожному слову пару. Якщо він помилявся, "учитель" натискав на кнопку, приєднану до електрошокер, — і "учень" отримував 15-вольтовий розряд. З кожною новою помилкою напруга зростала ще на 15 вольт.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

При цьому насправді ніяких розрядів "учень" не отримував, а просто робив вигляд. Це було підлаштовано. Також було прописано кількість правильних і неправильних відповідей.

Експеримент Милгрема, архівне фото з відкритих джерел
Експеримент Милгрема, архівне фото з відкритих джерел

Однак тільки перші сумніви виникали у "вчителів" на 105 вольті. При цьому експериментатор-спостерігач просив продовжувати і він не думав зупинятися.

Зазвичай так доходили до 300 вольт, коли шкала приладу показувала "серйозний шок". Саме в цей момент близько 12% відмовлялися далі продовжувати роботу. Їх не чіпали вмовляння керівника.

Останній виголошував ряд типових фраз, покликаних переконати "вчителя" в правильності того, що відбувається, наприклад, "не турбуйтеся, розряди не призведуть до пошкоджень тканин" або "ви зобов'язані продовжувати експеримент".

Експеримент Милгрема, архівне фото з відкритих джерел
Експеримент Милгрема, архівне фото з відкритих джерел

Після 300-315 вольт актор був проінструктований «відключитися», тобто припинити бити у стінку.

Дві третини випробуваних довели напруга до 450 вольт, продовжуючи бити невидимого людини струмом, причому утримували важіль розрядника, щоб вплив струму було тривалим. Це був той самий ефект, якого домагався Мілгрем: в людях проявлялася їх прихована жорстокість, а процес сприймався як робота, спрямована на результат — отримання вірної відповіді.

Даний експеримент Милгрем проводив кілька разів протягом двох років. Результати не змінилися ні в одному з випадків.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Антарктиді виявили яйце гігантської рептилії.

Як повідомляв Знай. ua, на Тернопільщині кішка вигодувала двох чудовиськ.

Також Знай. ua писав, що людина з вродженими вадами на прізвисько "полпарня" здобув славу, а потім розчарувався в людстві.