Кавуни вже продаються давно, але багато хто ще навіть не куштували їх. Те ж, що було навесні з ранньою зеленню. А чому? "Там - нітрати, почекаємо до осені", пише у своєму блозі лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Серед вчених навіть з'явився такий термін "нітратофобія", тобто страх перед нітратами. Про шкоду нітратів повторюють, як мантру, навіть деякі лікарі. Навіть ВООЗ застерігає щодо нітратів у продуктах харчування, хоча сама ж радить не менше 5 порцій овочів і фруктів щодня. Аргументують це тим, що нітрати перетворюються на токсичні речовини, які отруюють організм. Але і про це потрібно багато разів повторювати, нітрати бувають різні. Є нітрати "ковбасні". Ці дійсно небезпечні і дійсно можуть викликати рак.

Користь нітратів

У 1986 році американський біохімік Роберт Ферчгот (Robert F. Furchgott) отримав Нобелівську премію за роль оксиду азоту як сигнальної молекули для нормалізації роботи серцево-судинної системи. Оксид азоту (NO) є головним "передавачем" сигналу до м'язових волокон у стінках судин, щоб вони могли розслабитися.

Саме за цим принципом діють маленькі таблетки нітрогліцерину, які кладуть під язик в екстрених випадках, які розширюють коронарні артерії і до серця надходить більше крові. У нормі NO проводиться у нашому власному організмі - у так званих ендотеліальних клітинах.

Цьому процесу допомагає фермент - синтез оксиду азоту. Саме тому нам щодня потрібно їсти свіжі овочі, фрукти і ягоди. Особливо важливо вживати в їжу продукти, в яких є рослинні нітрати.

Користь кавуна

Кавун - дуже корисна ягода. І не тільки м'якоттю, але і насінням. Вже одна столова ложка кавунового насіння містить дуже багато цінних фітонутрієнтів і біологічно активних речовин, серед яких - цитрулін, який має дію, подібну NO: так само розширює судини, і, особливо корисно діє на чоловіків, відновлюючи потенцію. Але насіння корисні не тільки цим, але й завдяки іншим компонентам, які мають протизапальний і протираковий ефекти.

Так що сміливо їжте кавуни!

Нагадаємо, вчені назвали продукт, який врятує від будь-яких серцевих захворювань.

Як повідомляв портал Знай.uа, сезон кавунів тільки починається, значить настав час робити заготовки з цієї ягоди на зиму.

Також портал Знай.uа писав, яка їжа викликає звикання.