Головоногі молюски відомі як одні з найбільш численних, розмаїтих і "розумних" тварин. Вони також є королями мімікрії. Восьминоги можуть змінювати колір і фактуру шкіри, форму і розміри тіла і навіть манеру поведінки, копіюючи практично що завгодно.

Про це повідомляє Sciencemag.

У разючих навичках мімікрії криється і одна несподівана властивість, на яку нещодавно натрапили вчені. Каліфорнійські біологи вивчали місцевих восьминогів Octopus bimaculoides і виявили, що вони можуть бачити без очей. Цей процес навіть не вимагає участі центральної нервової системи тварини.

Читайте також: Вчені виявили мультяшного восьминога

Освітлювані світлом різної довжини хвилі клітини-хроматофори на поверхні шкіри змінюють форму пігментних кристалів у них. Разом з тим змінюється забарвлення восьминога. Це відбувається "автоматично" без участі нервової системи, за рахунок світлочутливого пігменту родопсину.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Цей же процес дає восьминогу і можливість "бачити", не використовуючи очей. Просто - шкірою.