Першою живою істотою, яку відправлять на Марс, буде не астронавт і навіть не мавпа, а мікроорганізми - ціанобактерії. Нове дослідження передбачає відправку організмів, які створять екосистему до польоту людини на Червону планету.

Ці організми вироблятимуть кисень з компонентів, які містяться в ґрунті Марса. Потім його зберігатимуть у спеціальних резервуарах.

"Це спростить здійснення пілотованого польоту на Марс. Кисень будуть виробляти на місці, тому не потрібно буде брати з собою важкі каністри", - сказав керівник дослідження Юджин Боланд.

Він додав, що мікробів змусять попрацювати на людей.

Боланд вивчає поведінку мікробів в спеціальній "марсіанської кімнаті", яка симулює атмосферний тиск Червоної планети, добову зміну температури і сонячне випромінювання.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Дослідник планує побудувати на Марсі екосистему, яка дозволить зробити суворе навколишнє середовище планети більш пристосованим і гостинним для майбутніх дослідників.

Читайте також: Астрономи виявили життя на кометі Чурюмова-Герасименко

Боланд і його команда сподіваються, що мікроби відправлять на Марс з наступним марсоходом. Їх упакують в невеликі контейнери і помістять в ґрунт на глибину до десяти сантиметрів. Спеціально розроблені контейнери дозволять мікроорганізмам взаємодіяти з ґрунтом і при цьому захистять їх від атмосфери Марса.

Проект все ще в стадії тестування. Нещодавно він отримав фінансування від NASA в рамках програми передових інноваційних концепцій.