Американська газета New York Times оприлюднила деякі деталі зустрічі Яценюка з президентом США Бараком Обамою, 13 липня, котра як з'ясувалося, носила "незапланований" характер. Йшлося про конституційний процес, про єдність президента, прем'єра України - та коаліції.

Зустріч із Арсенієм Яценюком не була передбачена робочим розкладом Барака Обами, "про неї було повідомлено трохи згодом", повідомляє американське видання. В заяві Білого дому, розповсюдженій у понеділок ввечері, на яку посилається газета, йшлося про те, що містер Обама "заскочив" на зустріч у Білому домі між Яценюком і вице-президентом США Джо Байденом.

Американський президент висловив "неухильну підтримку" Україні перед лицем російської агресії.

Читайте також: Фото дня: Яценюк закурив після зустрічі з Обамою

Заява "схвалює дії українського керівництва з імплементації Мінських домовленостей, включаючи готовність Верховної Ради до внесення поправок до Конституції щодо децентралізації, а також вітає урядовий амбітний порядок денний реформ".

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

"Арсеній Яценюк розповів Бараку Обамі, як він енергійно взявся за корупцію в ключовій для України енергетичній галузі й працює над підвищенням зарплат у цій сфері. Він також спрогнозував, що на цьому тижні парламент проголосує за зміни до Конституції, які передають більше повноважень місцевим органам влади у Східній Україні, де проросійські сепаратисти вдалися до насильницьких дій", - пише газета.

За словами Яценюка, президента Обаму особливо цікавило, чи він утримає свою коаліцію з Петром Порошенком.

"Я сказав: пане президенте, якось Бенджамін Франклін говорив "Тримаймося разом, або висітимемо поодинці". Так і у нас із українським президентом. Ми залишатимемося єдині". Він також запевнив, що Україна не дасть парламентській коаліції розвалитися, подібно до того, як розвалилася колись прозахідна коаліція за часів президентства Віктора Ющенка.

Зміни до Конституції можуть не задовольнити Росію, яка погодилася на виведення військ, водночас домагаючись "більших повноважень місцевим керівникам".

Однак пан Яценюк, продовжує New York Times, сказав, що "йому байдуже, чи Росія приймає план децентралізації, а президент Росії Володимир Путін не накладе вето на Конституцію України".

"Це Путіну вирішувати, чи він хоче ескалації, чи деескалації становища", - наводить видання цитату українського прем'єра.

Це був другий візит Яценюка до США протягом місяця. Його мета – відвідання бізнес-конференції, організованої за спільної підтримки Департаментом комерції та Торгівельною палатою США.

"Українська економіка частково зруйнована війною на сході країни, але також роками розгнузданої корупції. Стоїть одне головне питання: чи новий уряд зможе і захоче дати цьому ради. Конференція була шансом переконати більш ніж 150 американських бізнесменів, що це посильне завдання", - зазначає впливова американська газета.

Читайте також: Яценюк готується до інвестиційної конференції в США

Пенні Прітцкер, секретар США з питань комерції - міністр торгівлі, "похвалила український уряд і особисто містера Яценюка за, як вона висловилася, суттєві кроки на шляху до більш відкритої, менш корумпованої економіки".

"Вони провели антикорупційну реформу, заарештували деяких хлопців, розпочали дерегуляцію ринку природного газу і демонтаж монополій. Схоже, що вони дотримуються термінів", - сказала вона.

Однак, нагадує видання, попередні українські уряди намагалися це зробити і в них нічого не вийшло. Тож Пенні Прітцкер визнала, що перед Києвом стоїть завдання гігантської ваги.

"Це складна ділянка. Ми визнаємо, що їм багато чого треба зробити", цитує її New York Times.