З тих пір, як в Україні опинилися під забороною азартні ігри, "протеже" цієї сфери стали лотереї, які через якийсь час набули статусу державних. Сама ж "держава" дуже постаралася, щоб заборонений бізнес знаходився в руках однієї людини, тепер же "годівницю" потрібно узаконити: в уряді готові сказати заповітне "так".

Як відбувалася монополізація ринку державних лотерей

2 вересня 2015 року РНБО ввела спеціальні персональні економічні санкції проти групи осіб, до якої, за наполяганням екс-глави ДФС Ігоря Білоуса і співробітників СБУ, увійшли два найбільших лотерейних оператора: ОВ "М.С.Л" і ПрАТ "Патріот".

Уже 16 вересня Президент України підписав указ, згідно з яким рішення РНБО офіційно почало діяти. Згідно даних Міністерства фінансів, в 2013 році "Патріот" проводив 25 лотерей, "М.С.Л." - 80, "УНЛ" - 7.

З того періоду і до заборони грошовий оборот операторів ринку виглядав так:

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Після того, як найбільші гравці покинули ринок, на ігровий арені залишилася всього одна компанія, яка до санкцій володіла всього 5% ринку, - "Українська національна лотерея". Може, для останньої це і було хорошим поворотом, однак для державної скарбниці - аж ніяк. Це легко можна простежити за графіком Міжнародного центру перспективних досліджень:

Хто став щасливим власником "УНЛ"?

Звернувшись до даних Єдиного реєстру, можна побачити цікаву картину: компанією зі стовідсотковими іноземними інвестиціями з Кіпру володіє... (барабанний дріб) велогонщик з Тернополя. Звуть його Зеньо Роман Богданович, він тренує дітей у спортивній школі. Непогано ж живуть тернопільські велогонщики.

Після гучного корупційного скандалу управляти "УНЛ" кіпрська компанія ЕФАМІАНДО ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД, яка управляє нею донині.

Доведеться грати за правилами Мінфіну

5 травня 2017 року на сайті Міністерства з'явився проект постанови "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей і встановлення розміру плати за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей". Почитавши його, не потрібно бути великим генієм, щоб простежити гру, котра ведеться для одного гравця - "УНЛ". Саме він повинен стати неподільним правителем ринку азартних послуг.

Судячи зі змісту документа, в разі, якщо Кабмін все ж затвердить постанову, отримати ліцензію зможе тільки один оператор: нескладно здогадатися, який. Пояснили це просто: "узаконитися" зможе тільки той оператор, власник якого не потрапив до списку санкцій, а в список, як ми вже написали, потрапили всі, окрім заповітної "УНЛ".

Але щоб остаточно убезпечити себе і виключити варіант появи на арені нових гравців, Мінфін приписує особливий пункт: кожен, хто хоче отримати ліцензію, повинен мати не менше 10 років досвіду роботи в українському ігровому бізнесі. Знову ж: всі, хто міг на це розраховувати, блокуються основним постановою.

Після закриття доступу всім "стороннім" Мінфін, чи то від некомпетентності, чи то спеціально, забуває окреслити рамки, котрі розділять поняття лотереї і поняття азартної гри. Забули і про правила й порядок гри на лотерейних терміналах самообслуговування. Тобто, по суті, в Україні цілком мають право з'явитися інтернет-клуби, і їх буде захищати закон, варто закладу повісити табличку "Державна лотерея".

Які, власне, висновки можна з цього зробити? Не потрібно бути великим фахівцем в галузі правознавства, аби зрозуміти, кому на руку грає Мінфін. В Уряді переслідують найневинніші цілі - всього-на-всього виключити з арени навіть ознаки конкуренції і відкрито узаконити азартні ігри, щоправда, з подачі єдиного оператора.

Зовсім скоро стане зрозуміло, наскільки в цьому зацікавлений прем'єр Володимир Гройсман: чи підпише глава уряду "ліцензійні" пропозиції Мінфіну?

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що український тютюновий монополіст отримав найбільший штраф за всю історію існування АМКУ.