Офіційним днем заснування міжнародного дитячого центру "Артек" вважається 16 червня 1925 року, а в 2017-му буде його 92 річниця. Табір став найбажанішим місцем відпочинку для дітей з усього СРСР. Він встиг прославитися і приймав відпочиваючих з усього світу.

Табір отримав свою назву за місцем розташування - в урочищі Артек на березі однойменної річки. Спочатку його знали, як "Табір в Артеку". Походження самого слова, як і багатьох інших кримських топонімів, не має однозначного тлумачення. Найбільш обґрунтовані версії пов'язують його з грецькими словами "άρκτος" - ведмідь, "oρτύκια" - перепілка, або "άρτος" - хліб.

У самому таборі найбільш популярна версія, пов'язана з перепілками. Існує ідіома "Артек – перепелиний острівець" і пісня з аналогічною назвою.

Заснування табору "Артек"

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

"Артек" заснували як табір-санаторій для дітей, які страждають на туберкульоз. Ініціював створення голова Російського товариства Червоного Хреста Зіновій Соловйов. На той час це був перший в СРСР санаторний піонерський табір.

Після тривалого періоду підготовки "Артек" прийняв перших гостей 16 червня 1925 року. На першу зміну приїхало 80 піонерів з Москви, Іваново-Вознесенська і Криму. Уже в наступному році в табір прибула перша зарубіжна делегація. Це були піонери з Німеччини.

Спочатку відпочиваючі "Артека" жили в звичайних брезентових наметах. Через деякий час на березі побудували легкі фанерні будиночки. У 1930-ті роки в верхньому парку "Артека" побудували зимовий корпус, що дозволило табору приймати дітей цілий рік.

У роки Другої світової війни, коли Крим окупували німецькі війська, табір довелося евакуювати в Сталінград. Після "Артек" переїхав в алтайське селище Білокуриха. Табір заново почали відновлювати в Криму в квітні 1944 року, після звільнення півострова від окупантів.

У 1960-ті роки "Артек" почав активно розвивати міжнародні зв'язки і збільшувати кількість корпусів. Відкрилися табори-комплекси "Прибережний", "Гірський", "Бурштиновий", "Кришталевий", "Алмазний".

У часи СРСР путівка до "Артека" вважалася престижною нагородою як для радянських дітей, так і для іноземних школярів. Їх вручали кращим із піонерів. У період між 1925-1969 роками "Артек" прийняв 300 тисяч дітей, серед яких було понад 13 тисяч відпочиваючих із 17 зарубіжних країн.

"Артек" після російської анексії Криму

У 2014 році "Міжнародний дитячий центр Артек" разом з іншим майном України в Криму, анексувала Росія. Після цього почалася "чорна смуга" в існуванні табору. Його передали "в користування" управління справами президента Росії, а потім і взагалі в федеральну власність. Після анексії Україна вибрала нову базу для "Артека" - курорт Буковель. Керівництво табору наголошує, що це не заміна кримського, а лише доповнення та альтернатива для дітей, які через анексію Криму не зможуть туди поїхати.

Кремлівські ставленики, які взялися "керувати" анексованим Кримом, ведуть досить агресивну політику - "відкусивши" великий шматок Гурзуфської землі. Територію табору обнесли триметровим цегляним парканом, за яким не видно моря, і до неї приєднали один з відомих пляжів півострова "Гурівські камені".

Місцевим жителям повністю закрили доступ в усі парки Гурзуфа, а також вихід до моря. Люди скаржаться на окупантів, які просто знищили кипарисові і кедрові гаї над "Гурівськими каменями".

До нової артеківської території потрапили житловий масив, два пляжі та старовинне мусульманське кладовище, яке не чіпали навіть за радянських часів.

Місцеві жителі пишуть в соцмережах, що пляж "Гурівські камені" повністю знищений. На місці кипарисових гаїв працює важка будівельна техніка, а сам берег закатують у бетон.