22 червня – це день початку Великої Вітчизняної війни. Україна стала епіцентром бойових дій. Тому, ще в 2000 році, за Указом президента країни, було засноване свято, покликане шанувати і не забувати про всіх, хто загинув або пройшов Велику Вітчизняну війну. І називається воно День Пам'яті і Скорботи. В Україні у 2017 році це буде вже 17-те за рахунком. Традиційно, в цей день проводиться величезна кількість пам'ятних заходів.

День Пам'яті і Скорботи в Україні 2017: історія

Велика Вітчизняна війна є складовою частиною Другої Світової, почалися вони з різницею в два роки, але завдяки героїчним діям Радянської армії, закінчилися в один день. З самого ранку, 22 червня 1941 року, фашистська Німеччина, без жодного попередження, почала наступ на СРСР. Відразу ж у цей день постраждало безліч міст, були знищені стратегічно важливі об'єкти: аеродроми, залізничні шляхи, військові і морські бази. На боці фашистської Німеччини билися Румунія, Італія, Словаччина, Угорщина і Норвегія. І тривали бойові дії цілих чотири роки, аж до вдалого захисту Сталінграда. Після цього почалося звільнення територій Радянського Союзу, включаючи Україну. А після вже й усієї Європи. Так, 8 травня 1945 року Німеччина підписала акт про капітуляцію. І цей день відзначається у всьому світі як День закінчення Другої світової війни.
За ці чотири роки війни в Радянському Союзі загинуло понад 26 мільйонів людей, і кожен п'ятий житель України. Такі величезні втрати були виправдані беззаперечною перемогою. Було зруйновано понад 1500 міст та 70 тис. сіл, багато з яких так і не відбудували.

День Пам'яті і Скорботи в Україні 2017: традиції

Саме свято було засноване в 2000 році, за Указом президента України. Його не просто так назвали День Пам'яті і Скорботи. Адже в цей день віддають честь, згадують людей, які загинули або пройшли Велику Вітчизняну війну.
В 2015 році, в рамках декомунізації, поняття Великої Вітчизняної війни було викреслено з історії України. Завдяки цьому звичний нам День Перемоги перетворився на День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
Але День Пам'яті і Скорботи в Україні ніхто не скасовував, тому традиційно проводитимуться урочистості, хвилини мовчання та інші пам'ятні події.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще