Крихітні жаби-листолазы - одні з найнебезпечніших тварин в світі: їх шкіра виділяє сильна отрута батрахотоксин, викликає параліч серця, дихальної мускулатури і ураження нервової системи. Листолазы не виробляють батрахотоксин самостійно, а накопичують його з їжею (комахами).

Антидоту проти батрахотоксина не існує, відповідно створює запитання: як же самі жаби, накопичуючи потужна отрута, не гинуть? Щоб з'ясувати це, дослідники з Університету штату Нью-Йорк ставили різні експерименти.

Вчені прийшли до висновку, що якщо ген, що кодує аналогічний білок у щурів, внести відповідні мутації, то клітини стають несприйнятливі до батрахотоксину. Всього одна мутація N1584T, не дозволяє токсину зв'язуватися з білком і робить його стійким до смертельного впливу.

На жаль, це ще не означає, що антидот до батрахотоксину був знайдений.

Популярні новини зараз
"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати
Показати ще

Раніше портал "Знай.иа" повідомив, що "білі" хакери зберуться в Україні.