Сьогодні Генпрокуратура повідомила, що суд арештував українського розвідника за державну зраду.

"Направлено до суду обвинувальний акт за обвинуваченням у вчиненні державної зради співробітником Служби зовнішньої розвідки України", - йдеться в повідомленні ГПУ. Там кажуть, що з вересня 2014 по березень 2015-го заарештований збирав і передав співробітникові ФСБ Росії інформацію, яка містить державну таємницю та службову інформацію, що стосується діяльності Служби зовнішньої розвідки України.

"Знай" проаналізували справи українців, яких звинуватили в державній зраді.

Найчастіше це роблять для заробітку - інформацію ворогу продають за гроші. Також, є ідейні, які наслухалися "страшилок" про хунту. Багатьох жителів Донбасу "вербують" погрозами вбити родичів. Але є і унікуми, які мають доступ до "таємної інформації" та хочуть похизуватися нею перед друзями.

Заробляють на інформації

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Підполковник військової частини 2240 передавав співробітникам ФСБ інформацію про блок-пости збройних сил України та інших військових формувань, дані обстрілів та оперативної обстановки на території проведення АТО, інформацію стосовно керівного складу Національної гвардії, місць дислокації військових частин, їх чисельність та озброєння. Таємні документи пересилав у Росію по інтернету, за це отримував гроші на картку.

Відомо, що до осені минулого року спецназівець був з миротворчою місією ООН в Судані. Коли повертався додому, то замість квитка до України, взяв білет до аеропорту "Домодєдово". Прямо там вийшов на контакт із співробітником ФСБ та домовився про співпрацю. Зрадника затримали в травні цього року. Під час допиту він вдарив кульковою ручкою в око співробітника контррозвідки СБУ та вистрибнув з вікна. Але був затриманий. Судове засідання призначили на 5 вересня цього року.

Читайте також: Помічниця Саакашвілі тричі проігнорувала питання "з ким воює Україна?"

А штурман військово-повітряних сил ЗСУ "продавав" ворогу паролі, які надають можливість перехопити управління бойовими літаками у повітрі, зірвати виконання бойових завдань та перенацілити їх на інші задачі. Таємну інформацію чоловік передавав росіянам на флешці, зустрічалися вони в готелі "Україна" в Запоріжжі. Винагороду у розмірі 10 тис. грн. брав готівкою. Під час однієї такої зустрічі його затримали. Зрадника засудили до 12 років тюрми та позбавили військового звання "старший лейтенант".

Обидва військових родом з Донецької області. Перший - народився в Краматорську, другий – у Горлівці.

Боровся із "хунтою" безкоштовно

Голова приватного ЖЕКу "Тор" у Бердянську Запорізької області допомагав росіянам завозити зброю та вибухівку з території Криму до Маріуполя. Пояснив на суді, що він не "сприймає державну владу України, називає її "хунтою" та вважає, що за допомогою зброї необхідно підтримувати терористичну організацію "ДНР". Найближчі 13 років зрадник проведе за гратами.

Погрожували родині, яка залишилася в Донецьку

Сержант внутрішньої служби передавав терористам дані щодо кількості, розташування, передислокації підрозділів ЗСУ на території Мар'їнського району Донецької області. Силовик пояснив на суді, що робив це один-два рази на тиждень упродовж двох місяців. Розказував, де стоять танки, вогневі позиції та скільки їх в селах Курахівка, Селідове та Зоряне Донецької області. А в лютому сам прийшов на блокпост та здався. Там і розповів, що його шантажували. В Донецьку на той момент мешкали дружина та син. Невідомий, якому чоловік передавав інформацію, погрожував, що вб'є сім'ю, тому змушений був "завербуватися". Павлоградським міськрайонним судом Дніпропетровської області військовослужбовця засудили до 8 років ув'язнення.

Похизувався перед друзями і розкрив державну таємницю

Підполковник Головного управління розвідки Міноборони всі секретні дані, які отримувала наша розвідка, переказував по телефону своїм знайомим та родичам. Робив це декілька разів, коли був на роботі, на вулиці або вдома. Наприклад, називав об'єкти на території РФ, за якими таємно слідкували не лише наші розвідники, а й спецслужби інших держав. Розказував, які дані отримали наші безпілотники та все, що відомо про розташування та озброєння військ ворога. Через витік цієї інформації завдано шкоду нацбезпеці Україні - переконані слідчі військової прокуратури. Під час судового засідання, яке проходило в Солом'янському суді столиці, підполковник пояснив, що не хотів нашкодити державі, а просто самостверджувався.

"Хотів показати свою обізнаність перед родичами та знайомими про хід ведення АТО", - запевнив військовий та отримав п'ять років умовно.

Нацгвардія: "Випадки державної зради – поодинокі"

Як кажуть військові, зради трапляються не часто. "Це поодинокі випадки. Але кожен такий інцидент голосно прогримів у ЗМІ, тому привертає багато уваги, - говорить "Знай" начальник групи зв'язків із громадськістю та ЗМІ Північного територіального управління Нацгвардії Євген Роженюк. - Якщо раніше, на самому початку війні зраджували, то більше з ідейних міркувань. Хтось свято вірив у те, що говорить так зване "ДНР". Та й важливу роль зіграло сприйняття людей після подій на Майдані. Коли військові та міліціонери з Донбасу, які стояли на Майдані, поверталися додому, то їх зустрічали, як героїв. А їх колег із західних областей ставили на коліна або проводили коридором ганьби. Природно донеччани або луганчани не хотіли собі такої долі, були розлючені. Тому зараз ілюзії щодо "визволителів" на сході країни і "хунти" розвіяні. Якщо зараз і зраджують, то через жагу наживи або через погрози".

Матеріал по темі: У державній зраді підозрюють 144 колишніх кримських прокурорів

За його словами, в Нацгвардії були випадки, коли російські терористи отримували доступ до даних строковиків з Донбасу і погрожували їх рідним, давили психологічно, щоб солдат разом зі зброєю пішов у самоволку і перейшов на бік бойовиків.

"Але це були поодинокі випадки, деякі поверталися потім, розповідали про все. І таким чином ми перекривали злочинну схему терористів, - говорить Роженюк. - Що стосується довіри до таких солдатів, то з ними розмовляють, працюють психологи, щоб перевірити на що здатна людина, його благонадійність. Але намагаються не ставити його під час служби на роботу, де він може отримати цінну інформацію. А в цілому недовіри військових один до одного немає, всі давно дивляться на вчинки, а не на те, звідки людина родом".