Оброблені суперкомп'ютером дані з японського метеосупутника Химавари-8 допоможуть рятувати людські життя.

Нова система на базі суперкомп'ютера японського наукового інституту Рікен проаналізувала отримані метеосупутником "показники яскравості інфрачервоного випромінювання". Таким чином система зможе оцінювати погодні умови в районах з хмарністю, яке зазвичай заважає подібного моделювання. Обробка цих показників допоможе метеорологам вимірювати висоту хмар і надасть необхідні дані для оцінки інших факторів, таких як вітер, температура і об'єм вологи в атмосфері.

"Химавари-8 відправляє великий обсяг цінних даних, які ми не могли отримати раніше. Тепер ми можемо побудувати систему, яка використовує ці дані, щоб поліпшити прогноз погоди", - пояснив Такемаса Мійоші, голова проекту.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Урагани і тайфуни, як правило, роблять ненадійними або недоступними традиційні методи наземного і повітряного спостереження. Втім, система, розроблена дослідниками інституту Рікен, в подібних ситуаціях дозволить отримувати необхідну інформацію, завдяки використанню в прогнозах даних, отриманих з космосу.

Вдосконалення синоптичних прогнозів з допомогою нової системи дозволить своєчасно видавати попередження перед стихійними лихами і заздалегідь готуватися до мінімізації збитків від природних катастроф.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що мішки з піском зупинять глобальне потепління.