У Міжнародний жіночий день, 8 березня, віруючим християнам слід проявити турботу про своїх близьких, насамперед, добрими справами і увагою, не вдаючись до надмірностей під час Великого посту.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканіч) 7 березня, повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви.

За словами митрополита Антонія, історично свято 8 березня пов'язаний з революційним рухом в Нью-Йорку, де в цей день в 1908 році пройшла масова маніфестація за рівноправність жінок. І вже з Америки акції за права жінок перемістилися в Європу.

"Спочатку в основі свята був революційний рух соціал-демократів. У 1917 році акція за рівноправність жінок пройшла в Петербурзі, і в ній взяли участь близько 100 тисяч осіб. Через тиждень після цієї події від престолу відрікся Микола ІІ, і для організаторів акції це був якийсь знак. Більшовики вважали, що масова маніфестація призвела до розвалу Імперії, тому і стали відзначати цей день як свято", - розповів митрополит Антоній.

Як відомо, з 1966 року в СРСР 8 березня став офіційним вихідним днем, проте з часом його ідеологічна складова відійшла на другий план, зазначив представник УПЦ.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Для всіх віруючих людей прихід більшовиків до влади - це репресивна машина, від якої постраждали не один мільйон наш співвітчизників. Тому підсвідомо це свято асоціюється з більшовиками і атеїстами, які завдали великої шкоди церковному житті. У той же час, протягом усього ХХ століття цей свято отримував певну трансформацію, і вже мало хто вникав у те, хто його заснував і з чим він був пов'язаний. І до цього дня поступово революційне підгрунтя відійшло на другий план, а на 8 березня стали дивитися просто як на Жіночий день", - сказав митрополит Антоній.

Чоловіки влаштували ажіотаж у квіткових магазинах напередодні 8 березня: відео

Крім того, керуючий справами УПЦ пояснив, що особливого богоборчого сенсу день 8 березня сам по собі не несе. І оскільки цей день до сих пір є офіційним вихідним, йому надається вже нове осмислення.

"Згідно з державним і світським календарем, це вихідний день і свято. Ми, як християни, повинні відповідально ставитися до того, що дає нам Господь. Кожен день - це особлива милість Божа, кожен день ми стикаємося з близькими людьми, які очікують від нас теплоти і уваги. Тому потрібно, щоб цей день був наповнений особливою концентрацією уваги і любові до близьких нам жінкам - матерям, сестрам, дочкам, подружжю", - розповів митрополит.

Однак відзначати 8 березня віруючі люди повинні без надмірностей, оскільки це свято завжди випадає на Великий піст, нагадав Антоній.

"У кого є можливість, в цей день можна привітати близьких жінок, подарувати їм квіти, показати їм свою турботу. Прибрати в будинку, приготувати обід або вечерю - це речі, які важливі для того, щоб передати особливе ставлення до наших близьких. Але потрібно пам'ятати і про те, що зараз Великий піст, тому цей день не повинен перетворитися на гуляння і бенкету, які не вписуються в церковні статути. Цим ми принесемо шкоду і своїй душі, і ніяк не допоможемо своїм близьким", - зазначив митрополит.

Також керуючий справами УПЦ нагадав, що в церковному календарі є свято Жінки-мироносиці, а в багатьох країнах Європи, в тому числі і в Україні, відзначають День Матері, який за своїм змістом набагато ближче до християнського осмислення жіночого дня.

"В Україні День матері відзначається у другу неділю травня. Можливо, це свято до цих пір не зовсім оцінений нашим суспільством. Але, якщо говорити про необхідність святкування саме жіночого дня, то цей день завжди випадає на великодній період з особливим святковим настроєм, на відміну від 8 березня, яке завжди випадає в пост", - сказав митрополит.

Інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що подарувати коханій на 8 березня.