В Україні ще такого точно не було: близько тисячі споживачів змогли отримати компенсацію від обленерго за недотримання стандартів якості електропостачання.

Це підтвердили у Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. "Щасливчиками" у цьому протистоянні вийшли 913 осіб. Минулого року їм повернули 116 950 грн від 8-ми обленерго: з них 90% компенсацій надано ПАТ "Одесаобленерго" та ПрАТ "Київобленерго".

Ще 438 споживачів, котрі користувалися послугами "Одесаобленерго", у 2017-му отримали 67,8 тисяч гривень компенсації, а 380 споживачам "Київобленерго" компенсували 38,1 тисяч гривень.

"В той же час, у 2017 році повинні були отримати компенсації майже 120 тисяч споживачів. Це може свідчити про невиконання компаніями вимог Порядку забезпечення стандартів якості надання послуг з електропостачання або надання недостовірної інформації у формах звітності", - заявляють у відомстві.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Після чергової перевірки, котру запланували на найближчі кілька тижнів, постане питання про повернення коштів ще 120 тисячам споживачів, особливу увагу комісія приділить виконанню компаніями вимог. І головне: якщо порушення знайдуть, то розмір компенсації автоматично збільшується вдвічі:

"Крім цього НКРЕ вилучатиме у обленерго зі структури тарифів на передачу електроенергії місцевими електромережами та/або постачання електроенергії за регульованим тарифом кошти у п’ятикратному розмірі від суми невиплаченої компенсації", - пообіцяли у Нацкомісії.

Дивіться: "Київенерго" малює штучні борги. Скарги киян

Як повідомляв портал "Знай.ua", працівники "Київенерго" масово скаржаться на крадіжки. Найбільше цікавість зловмисників лягла на люки та лічильники тепла в багатоповерхівках. Кожен люк обходиться в 2500 гривень, а лічильники стоять до 54 тисяч гривень. Таких вже поцупили більше двох десятків. З початку 2018 року в Києві вже викрадено сім лічильників тепла, а загальна кількість викрадених будинкових вузлів обліку теплової енергії становить на сьогодні 361. Протягом 2017 замість вкрадених лічильників тепла було встановлено 45, відремонтовано - 732.