Великдень 2018 вважається другим після Різдва Христового головним церковним святом у віруючих, і відзначається з особливим трепетом і любов'ю усім християнським світом. У це світле свято завершується Великий піст, під час якого прийнято очищатися від гріхів, дотримуватися найсуворіших обмежень в їжі і переосмислити своє духовне сприйняття світу.

З суботи на неділю проходить вечірня служба, яка починається після того, як відбудеться сходження благодатного вогню в Єрусалимі. Благодатний вогонь відправляють до Києва за допомогою авіатранспорту, а вже після - в усі єпархії Української православної церкви, щоб його змогли торкнутися всі українці.

Після настання 12 години ночі священнослужителі надягають святковий наряд і оголошують: «Христос воскрес!».

Після цього християни освячують у церкві все що принесли з собою в пасхальних кошиках: паски, яйця, сир, масло і свічки.

Великодній сніданок починають з освяченого яйця і шматочка паски. І лише потім ласують м'ясними та рибними стравами.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Цього року Великдень вважається «раннім», оскільки святкується завжди в неділю, то в 2018 році випадає на 8 квітня. Згідно із законодавством у разі, якщо офіційний вихідний припадає на суботу-неділю, то наступний за ним робочий день вважається вихідним.

Тому в Україні вихідні на Великдень 2018: 7, 8 і 9 квітня (з суботи по понеділок). А 10 квітня (середа) повернутися на звичні робочі місця.

Крім, вихідних на Великдень 2018, українців очікує ще один додатковий вихідний - 30 квітеня.

Це пов'язано з травневими святами. Так, вихідний день 1 травня припадає на вівторок. Тому було вирішено не розривати вихідні дні робочим днем ​​в понеділок 30 квітня, а офіційно відпрацювати його 5 травня в суботу.

І разом з останніми квітневими вихідними, ми будемо мати чотири дні для відпочинку поспіль - з 28 квітня по 1 травня. До слова, це другий раз, коли в 2018 році офіційно буде чотири дні вихідних (перший раз - святкові дні, прив'язані до 8 березня). Середа, 2 травня, в цьому році вважається робочим днем.

Таким чином, з огляду на вихідні на Великдень, стандартні вихідні дні квітня і додаткові, пов'язані з травневим святами, українці в квітні будуть відпочивати 11 днів.

Чому Великдень святкується в різні дні

Великдень 2018 вважається перехідним церковним святом і не має фіксованої дати в календарі. Але світле свято Великодня завжди відзначають в неділю. Свято ще називають Святом свят, Торжеством урочистостей і Воскресінням Христовим.

Багато хто задається питанням, чому Великдень в різні дні святкується і як щороку обчислюють дату святкування.

Все дуже просто, саму дату Пасхи визначають за допомогою спеціальної таблиці - Олександрійської пасхалії.

День, в який християни відзначатимуть Великдень, залежить від перебування небесних тіл, а саме - Місяця і Сонця.

День святкування світлого Великодня випадає на першу неділю після першого повного місяця, що настає після весняного рівнодення. До того ж якщо перший повний місяць випадає на неділю, то пасхальне свято святкують тільки в наступне. Крім того, християнську Пасху не відзначають в один день з іудейської.

Місячний календар складається з 354 днів, а сонячний відрізняється і вміщує в себе на 11 днів більше - 365 днів. Тому в місячний місяць вміщається 29,5 діб, і кожен місяць відбувається кожні 29 днів. У зв'язку з цим перший повний місяць після 21 березня припадає на різні дні, що призводить до зміщення і ось чому Великдень в різні дні святкується.

Формулу розрахунку дня Пасхи запропонував Карл Гаус на початку XIX століття:

Рік (його номер), в який потрібно дізнатися дату Пасхи, ділять на 19. Залишок = А
Число року ділять на 4 = В
Число року ділять на 7 = С
(19 * А + 15): 30 = число, а залишок = D
(2 * В + 4 * С + 6 * D + 6): 7 = число. Залишок = Е
D + Е <= 9, значить Великдень буде в березні + 22 дня, якщо>, то в квітні: отримане число - 9
Також, від дня Пасхи залежать і дати інших церковних свят: Вознесіння Христа - сороковий день після Великодня, Трійця (П'ятидесятниця) - п'ятдесятий день після Великодня, День Святого Духа - наступного дня після Трійці.

Коли відзначають Великдень іудеї, католики і православні

Православна і католицька Пасха зазвичай не збігаються по днях. Це пов'язано з тим, що ці церкви ведуть літочислення згідно різними календарями. Православні християни живуть за юліанським календарем, а католики - за григоріанським. Тому католицький Великдень 2018 святкуватиметься католицьким миром 1 квітня.

На Першому Вселенському Соборі в 325 році було виведено правило обчислення дня святкування Пасхи. Весняне рівнодення в Римі довелося на дату 18 березня, тоді як в Олександрії - 21 березня. У той час Рим і Олександрія вираховували дату Світлої Пасхи згідно юліанським календарем, яким і в сучасному світі користуються Українська автокефальна церква, Російська Православна і ряд інших православних церков.

Хоча заклики об'єднати дати святкування православної і католицької Пасхи звучать давно. Але офіційно таким винятком став лише 2017 рік, коли свято Світлого Великодня в християнському світі випав на 16 квітня.

Іудейська Пасха, по-іншому Песах, розраховується значно простіше православної і католицької.

Песах завжди доводиться на 15-й день місяця нісан, тобто знаменну дату, коли євреї залишили межі Єгипту.

Молодик є початком місяця в іудейському місячному календарі. Тривалість місячного місяця становить 28 днів. У зв'язку з цим юдейська Пасха тому і доводиться на наступний після повного місяця день місяця нісан.

2019 році, православна Пасха буде відзначатися 28 квітня, католицька - 21 квітня. А юдейська Пасха припадає з п'ятниці 19 квітня і до вечора суботи 27 квітня.

Раніше "Знай.uа" повідомляв, кращі вітання зі святом Пасхи в віршах і прозі.