16 лютого відбулася прем'єра документального фільму "Переломний момент: Війна за демократію в Україні".

Перший світовий показ стрічки пройшов ще у жовтні на фестивалі Hot Springs Documentary Film Festival у США.

Справа в тому, що фільм - спільна робота українського режисера Олеся Саніна та його американського колеги Марка Джонатана Харріса.

Головні герої - дитячий театральний режисер Андрій "Богема" Шараскін, лікар Всеволод Стеблюк, рабин Натан Хазін і багато інших учасників Євромайдану й АТО.

Режисери записали з ними 86 відвертих інтерв'ю. У створенні картини допомагали найкращі українські фото- і телерепортери, правозахисники, волонтери й військові.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Цей фільм - спроба розповісти світу історію сучасної України через особисті історії людей, які змінюються разом із громадянським суспільством. Людей, які взяли на себе відповідальність за оборону і розвиток оновленої демократичної європейської держави. Це документальна сага про українських громадян, які стали руйнівниками старої системи відносин у країні. Фільм про Майдан, про війну з агресивним сусідом, про правду і брехню, яку поширюють про Україну в світових ЗМІ. Про збереженому в опорі гідність і придбаної у боях честі", - розповів про роботу Санін.

Читайте також: Оскар 2017: фільми-номінанти і загальний огляд

Фільм вже має одну нагороду. Його визнали найкращою документальною стрічкою на фестивалі музики, кіно та інтерактивних мистецтв EtCultura у місті Сент-Пітерсберг, штат Флорида.

Нагадаємо, Олесь Санін відомий як режисер картин "Мамай" і "Поводир", які свого часу висувалися на премію "Оскар" за найкращий фільм на іноземній мові.

Що стосується Марка Джонатана Харріса, то він триразовий володар найбажанішої в світі кінопремії.

Перший "Оскар" він отримав ще у 1968 році за короткометражний документальний фільм "Червоні ліси". Ще один - у 1997 році за "Довгий шлях додому". Останнього "лицаря" Харріс завоював у 2000 році за "Історії зі шкільних автобусів".

Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", у Німеччині представлять фільм про Сенцова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ КАНАЛ В ТЕЛЕГРАМ