На думку політичного експерта Олени Броницької, усі пропозиції щодо мирного врегулювання ситуаціі в Донбасі об'єднує одна риса – пошуки компромісного варіанту для вирішення конфлікту.

Експерт вважає, що такі компроміси — пропозиція не так для української громадськості, як для "західних партнерів" України. Адже європейська дипломатія, формально підтверджуючи незмінну відданість "Мінську-2", постійно шукає конкретні шляхи та механізми його імплементації.

"Очевидно, що вони готові сприймати різноманітні мирні пропозиції українських політиків, принаймні, деякі моменти. Зокрема, посол Німеччини в Україні Ернст Райхель у своєму останньому інтерв'ю фактично повторив риторику Медведчука, заявивши, що обидві сторони конфлікту винні в черговому етапі ескалації під Авдіївкою", — нагадала Броницька.

Констатуючи той факт, що декілька відомих політиків вже встигли оприлюднити свої варіації "мирного плану", аналітик акцентує на тому, що практично всі ці пропозиції "суперечать Мінським домовленостям та виглядають відірваним від життя фантазерством і бажанням "щось сказати з приводу Донбасу" без конкретних результатів".

"На даний момент лише перший з них – план Медведчука – насправді є планом мирного, політичного врегулювання конфлікту на Донбасі, який передбачає чіткі кроки та відповідальних за їх реалізацію. Крім того, він є "механізмом, як досягнути миру, як гарантувати цей мир на міжнародній арені та всередині Україні, які закласти запобіжники, аби зацікавлені гравці знову не спровокували конфлікт", – впевнена політолог.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Саме тому, переконує Олена Броницька, будь-які обговорення мінських домовленостей у контактних групах все одно повертаються до чіткого алгоритму про необхідність закріплення на законодавчому рівні таких завдань як амністія для учасників бойових дій, особливий статус окремих районів Донбасу та проведення там виборів, аби закріпити результати мирного процесу.